Är Acosense lyhörda för marknadens känslor?

Instrumentutvecklaren Acosense har en lovande produkt installerad ute hos flera fina referenskunder. Bolaget leds också av ett kvalificerat team. Det vill till eftersom Acosense lagt ribban högt för att nå de kommersiell framgångar som krävs för att den noteringsaktuella aktien ska bli en långsiktig vinnare.
Är Acosense lyhörda för marknadens känslor? - dbf9b13d-7285-4381-a122-eeba1f674531fitcroph450q80upscaletruew800s008bc43d7462151887777c22c2ef2bad55259998

Acosense är ett litet Göteborgsföretag sprunget ur Chalmersforskning och utvecklingsarbete på ABB. Produkten Acospector Acoustic Chemometer är ett beröringsfritt instrument som analyserar komplexa vätskor i processindustrin.

Typiskt sett är instrumentet monterat på utsidan av ett rör i pappersbruk och i röret flyter exempelvis svartlut vars egenskaper har viktig påverkan på massatillverkningsprocessen. Acospector använder ljudvågor för att under pågående process analysera en rad egenskaper hos vätskan. Detta kan i sin tur medge en bättre styrning av processen med högre produktivitet och kvalitet som följd. Att jaga den här typen av optimeringar och besparingar är A och O för processindustrier i allmänhet och pressade branscher som massaindustrin i synnerhet.

Det finns massvis med helt eller delvis konkurrerande instrument av olika slag men det är en viktig poäng att Acosenses produkter inte har direktkontakt med vätskan. Till fördelarna hör:

  • Inget driftsavbrott vid installation
  • Instrumentet påverkas inte av korrosion och slitage
  • Vätskor som är beläggande leder inte till felaktiga mätresultat

Acospector är lanserat och används för fullt av ett antal fina kunder men kommersiellt är bolaget i sin linda. Nu ska Acosense listas på Aktietorget och ta in pengar så att de runt 10 medarbetarna får resurser att växla upp försäljningen samt vidareutveckla nästa produktgeneration.

IPO Acosense
Teckningskurs 8.60 kr / aktie
Lista: Aktietorget
Rådgivare Aktieinvest / Inwest
Sista anmälan (*) Tisdag 21 februari (*)
Erbjudande 12 Mkr
Aktier efter IPO 4.6 miljoner inkl 0.3 mst TO
Börsvärde 40 Mkr
(*) Sista anmälan via annan än rådgivare är oftast en dag tidigare.

Börsplus syn på Acosense

Investeringar i entreprenörsdrivna utvecklingsföretag med minimala intäkter och högtflygande planer kräver andra metoder än vanliga börsaktier. I faktarutan i slutet av artikeln beskrivs metoden som Börsplus använt för denna analys.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Styrelse och ledning har inga stora ägarandelar men investerar nu en del i samband med noteringen. Vi hade gärna sett ännu större ägande från nyckelpersonerna. I ägarlistan finns fina storägare som Chalmers Ventures, Almi Invest och ABB men det är bara Almi som tecknar fler aktier. Acosense ger ett lite ägarlöst intryck. Största ägare efter noteringen blir handlarfamiljen Järvmarker (utan styrelserespresentant) tätt följda av Chalmers Ventures med vardera cirka 13–14 procent av aktierna.

2. Track record nyckelpersoner

Teamet bakom Acosense har avancerade tekniska utbildningar och fina meriter som man sällan ser i små utvecklingsbolag. Bolagets härkomst från ABB och Chalmersforskning och de uppenbarligen goda kontakterna med särskilt pappersindustrin imponerar också. Det är också starkt att bolaget kommit igång med många installationer hos kvalificerade kunder som SCA, Akzo Nobel, Stora Enso och Billerud Korsnäs.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

  • Det är uppenbart att produkten Acospector fungerar och efterfrågas av kunderna.
  • Om behovet är tillräckligt starkt för att motivera de volymer och priser som krävs för att Acosense ska klara sin ganska aggressiva affärsplan är dock en öppen fråga.
  • Säljarbetet imponerar så till vida att man vunnit fina referenskunder och en bra partner i Elof Hansson.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Fokuset på sälj bär frukt och ger de 30 installerade system som Acosense utlovar för 2017.
  • Elof Hansson är framgångsrika i att sälja Acospector i Asien och Latinamerika.
  • Pengarna räcker mer eller mindre till lönsamhet. (Förutsätter att aktien stiger över 12 kronor så att teckningsoptioner för cirka 4 Mkr löses in samt att förlusttakten sjunker ordentligt 2018.)
  • En kommande ATEX-klassificering ger bra skjuts i branscher som läkemedel, petrokemi och olja/gas.
  • Framgångsrik lansering av den nya produkten Preventor (som i dagsläget hålls ganska hemlig).
  • Det krävs att den nye vd:n Per Hellman och hans team är skickliga företagsbyggare som både kan gasa försäljningen och hålla i kostnaderna.

5. Fakta vi saknar

Hur mycket kommer handelshuset Elof Hansson satsa på att marknadsföra Acospector i Asien och Latinamerika?

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är helt enkelt hur många system som Acosense kan sälja och installera.

ACOSENSE Idag Tänkbart för 2019
Värdedrivare (i) Försäljning. Egen regi lokalt och distributör i Asien och Sydam. ATEX-klassning. Lansering Preventor. Sälja fler enheter på fler marknader. Kanske återkommande intäkter från Preventor?
Uppnådd nivå Värdedrivare 30 enheter av Acospector ska vara sålda under 2017 Affärsplanen säger cirka 90 sålda enheter 2019 med omsättning 24 Mkr.
Värdering, kr / enhet (ii) e.m. P/e 30 eller 6x omsättningen
Resultatnivå, cirka cirka – 7 Mkr för 2017 cirka 5 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 40 Mkr vid IPO 150 Mkr i optimistiskt scenario.
Optimistisk vinstchans (iv) Cirka 280 %

Tabellförklaring

(i) Värdedrivaren är det enligt Börsplus enskilt viktigaste måttet för att förstå bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i ”förhoppningsbolag” är genombrottsorder, kundintag, nya marknader, licensavtal, regulatoriska godkännanden eller nya produktlanseringar.

(ii) Värderingen avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering jämfört med den uppnådda nivån av värdedrivaren. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering givet att värdedrivaren utvecklats till en högre uppnådd nivå.

(iii) Börsvärde idag respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet optimistiska antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering av bolaget i en sådan framtid.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Om Acosense till punkt och pricka uppfyller sin affärsplan och får ett vettigt erkännande för detta på börsen så är det inte svårt att tänka sig ett börsvärde på 150 Mkr inom tre år. Det ger en frestande uppsida på knappt 300 procent från börsvärdet på 40 Mkr vid noteringen, inklusive utspädning.

Pessimistiskt scenario

Det är extremt sällsynt att utvecklingsbolag klarar sina uppsatta mål enligt tidtabell och budget. Alla former av förseningar, fördyrningar eller kommersiella bakslag kan ledigt halvera en aktie som Acosense.

Börsplus slutsats

Den som tecknar aktier i en börsnotering gör det alltid på egen risk och vi har ingen särskild åsikt om de kortsiktiga utsikterna för Aconsenses notering på Aktietorget. Långsiktigt kommer vi följa Acosense med intresse. Det vore väldigt roligt om bolaget lyckades så bra som man planerar för. Oddsen för aktien ser vi inte som särskilt gynnsamma även om vi uppfattar Acosense som ett på alla sätt seriöst och bra bolag.

Så ser Börsplus på utvecklingsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

5. Väsentliga frågor

Vilka centrala pusselbitar saknas? Detta ska vara frågor där man har goda skäl att tro att svaret kan göra skillnad på vilken slutsats man landar i. Det handlar alltså inte om att lägga ett 1000-bitars pussel utan om att identifiera vilka bitar som är nycklar till att komma fram till rätt slutsats om vad helhetsbilden visar.

Ofta kan man inte få fram svaren här och nu men det har ett egenvärde att försöka identifiera vilka som är de viktiga frågorna att hålla koll på framöver.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF