Analys Appspotr
Appspotr: ’Appy ending för toxisk finansiering?
Börsplus analyserade Appspotr inför noteringen och landade i rådet att man inte skulle teckna aktien (se länk nedan). Sedan dess har bolaget gjort en nyemission och sett aktien krascha. Vad är läget nu?
Appspotr grundades 2006 i Göteborg och erbjuder en molnbaserad plattform för utveckling av appar för Google Play. Plattformen gör det möjligt för företag och privatpersoner att snabbt och billigt utveckla appar i stor volym. Den senaste versionen av plattformen lanserades i augusti 2015. Det är snart tre år sedan och än så länge har det inte givit några intäkter att tala om. Senaste året omsatte Appspotr 0 Mkr och gjorde en förlust på 15 Mkr. Finanserna är ansträngda och i april tog Appspotr in finansering som Börsplus skulle beteckna som ”toxisk”.
”4 MSEK kommer från Modelio Equity AB (2 MSEK) och från Sonny Johansson (2 MSEK) och löper med 12% ränta till och med mars 2019. En uppläggningsavgift på 5% av lånebeloppet tillkommer. Långivaren har möjlighet att teckna sig för nya aktier i en riktad emission som kvittning av hela eller delar av skuldbeloppet. En sådan kvittning kan begäras av långivaren den 1:e varje månad och sker då med 15% rabatt mot aktuell kurs”, står det i pressreleasen.
Räntan är alltså 17 procent på mindre än ett år och därtill har långivarna rätt att få aktier till rabatt. Det toxiska är att det inte finns något tak för antalet aktier. Skulle aktien haverera så blir det en självförstärkande ”dödsspiral” där långivarna i teorin kan få ett oändligt antal aktier.
Den här typen av låneupplägg är alltså tecken på desperation eller hål i huvudet.
Men i fallet Appspotr verkar det kunna sluta lyckligt. I dag meddelade långivarna att man efter kort tid väljer att konvertera en fjärdedel av lånet till (rabatterade) aktier. Det är en stark signal eftersom långivarna ger upp cirka 10 procent ”säker” avkastning och tryggheten i en fordran för att istället hoppas på aktien.
Bakgrunden är nog att det bubblar rejält i diskussionsforum på nätet där förväntningarna verkar vara höga på Appspotrs affärer i Asien.
Börsplus bedömer trovärdigheten som mycket låg för att detta i slutändan ska bli en kommersiell framgång. Den bedömningen grundar sig inte på några särskilda insikter om Appspotrs produkt eller avtal i Asien utan på några ganska generella erfarenheter och funderingar.
- Bolag som i 10+ år inte lyckats hitta betalande kunder på sin hemmamarknad brukar inte lyckas i Asien.
- Satsningen på en utvecklarportal för att bygga ett ekosystem av tredjepartsutvecklare kring Appspotrs plattform verkar långsökt. Vem vill utveckla verktyg till en plattform som ”ingen” vill betala för?
- Plattformens senaste version är snart tre år gammal. Det är rätt gammalt i apputvecklingsvärlden. Särskilt när Silicon Valley-företag pumpar in miljarder i liknande verksamheter. Förutom i PR-materialet ser vi inga bevis på att Appspotr har en succé på gång.
Men kortsiktiga finansiella ”framgångar” i termer av kursrally kan aldrig uteslutas. Modelio Equity är lite kända för att inte sällan investera i mikrobolag vars kurser trissas upp via sociala medier, aktieforum och köpta (?) analyser.
Det kortsiktigt positiva scenariot för Appspotrs ägare är alltså att aktien kanske kan få sig ett ryck. Det verkar vara Modelios chef Oliver Molses syn på saken.
På längre sikt är Börsplus råd sälj men är man en spekulativt lagd trader av mikrobolagsaktier kan det här vara intressant.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.