Äkta tillväxtbränsle i SyntheticMR

SyntheticMR går från klarhet till klarhet med sin innovativa mjukvara för magnetröntgen – som nu saluförs av alla de tre jättarna i branschen. Frågan är bara om aktien tagit ut för mycket i förskott efter årets kursrusning på 160 procent.
Äkta tillväxtbränsle i SyntheticMR - f31c5759-1e12-48e7-9ac0-0b6f1d5ccef0fitcroph450q80upscaletruew800s2946443b79d3d74968c4f78dab63f7ba64ea66ee

SyntheticMR (dagskurs 330 kronor 25/4-2017) är det lilla life science-bolaget på Aktietorget som verkligen levererar. Bolagets mjukvara gör att sjukhusens dyra MR-kameror, magnetkameror i dagligt tal, kan användas smartare och snabbare vilket är mycket värdefullt för kunderna. De tre största MR-tillverkarna är nu bolagets partners och säljer mjukvaran tillsammans med sina MR-kameror. Viktiga godkännanden är på plats. Med partners som GE, Siemens och Philips är snabb försäljningstillväxt en mycket realistisk möjlighet.

Idag, 25 april, kom Q1-rapporten. SyntheticMR levererar på potentialen och mer än tredubblar försäljningen jämfört med första kvartalet 2016. Det är fortfarande ganska små tal i absoluta termer men lite av den långsiktiga potentialen kan anas. Kvartalsintäkterna blev 9,2 Mkr och rörelseresultatet 3,5 Mkr, vilket innebär en marginal på 38 procent. Det var siffror i linje med det fjärde kvartalet (9 Mkr intäkter, 4,4 Mkr resultat) och ett styrkebesked då Q4:an alltid brukar vara extra stark för bolag som säljer sjukvårdsutrustning.

Eftersom försäljningen sker indirekt via partners är SyntheticMR starkt beroende av att deras mjukvara accepteras och pushas av de stora tillverkarna. I slutet av förra året föll en tung pusselbit på plats när världens största MR-bolag, Siemens Healthineers, tog in SyntheticMR i sitt sortiment. I dagens rapport framgår att SyntheticMR är ett av de bolag som Siemens lyfter fram inom ramen för en satsning på att bygga ett ekosystem för digitala lösningar inom sjukvården. Det är positivt.

Det mesta går som på räls för SyntheticMR med andra ord, men vi noterar också en försiktig ton i vd-ordet, med en tydlig flaggning för kraftig variation mellan kvartalen.

Börsplus synade SyntheticMR i september förra året och kom då fram till att bolaget hade en mycket lovande produkt, marknadsposition och strategi. Vi landade trots det i en neutral syn på aktien vilket delvis hade att göra med värderingen (som ansågs hög) men också att bolaget i sin kommunikation verkade ganska nedtonade och till exempel inte ville ge några ledtrådar kring marknadens storlek.

Sedan dess har en del hänt både med bolaget, till exempel FDA-godkännande och Siemenspartnerskapet, och med aktien. Kursen låg runt 100 kr under 2016 och klättrade till över 300 kr under Q1. Dagens rapport lyfter den över 330 kronor och ett börsvärde över 1,3 miljarder. Det är knivigt att värdera ett bolag i tidig fas som SyntheticMR men en ansats är att utgå från vad som kan väntas bli ett normalår när tekniken nått sin potential. Räkneövningen nedan är ett försök.

Som framgår är det inte omöjligt att argumentera för att aktien fortfarande är köpvärd givet potentialen, i alla fall räknat på värderingen av resultatet. Dock bör man göra ett avdrag för att dessa normalvinster ligger flera år fram i tiden och för riskerna att något går snett på resans gång. Man kan även ha i bakhuvudet att vi jämför SyntheticMR med några av börsens bästa bolag i räkneexemplet ovan.

Sammantaget framstår SyntheticMR är ett imponerande bolag med bra utsikter och en aktie som till stor del tar höjd för framtida segrar. Givet vad vd säger om svängiga kvartalsresultatet kan man hoppas på bättre tillfällen att köpa aktien framöver än idag, men det är inte säkert. Vi stannar vid vår neutrala syn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.