Analys Aker
Aker: Olja, ESG och rabatt
Aker | |
Börskurs: 641 NOK | Antal aktier: 74,3 m |
Börsvärde: 47 840 m NOK | Substansrabatt: 20% |
VD: Øyvind Eriksen | Ordförande: Kjell Inge Røkke |
Norska Aker ASA (641 norska kr) är ett investmentbolag som är huvudägare i 13 olika börsbolag i Norge samt ett par onoterade bolag.
Huvudägare är sedan det sena 1990-talet entreprenören Kjell Inge Røkke. Hans bolag har 68% av aktierna i Aker. Näst största ägare är Folketrygdfonden med 4,6%.VD sedan mer än 10 år är Øyvind Eriksen som äger aktier för knappt 140 miljoner kr.
Akers historik går tillbaka till 1840-talet och bolaget har sedan lång tid verkat inom norska basnäringar som energi och sjöfart. Det stora tillgången är aktieposten på 40% i Aker BP. Det är ett oljebolag med dryga 200 000 fat/dag i produktion i Norge, som byggts upp genom ett flertal förvärv och affärer.
Aker är också förknippat med konstruktions- och underhållsbolaget Aker Solutions. Också de verkar inom olje- och gasbranschen. Totalt värderas Akers nettotillgångar till 66,9 miljarder norska kr, per halvårsskiftet. Det var en ny rekordnotering.
Sedan en tid blåser förändringens vindar i Aker. Fokus är att förflytta Akers investerade kapital mot grön energi samt miljöteknik, berättar VD Øyvind Eriksen i en intervju i veckans nr av Affärsvärlden. Rent konkret har Aker-sfärens verksamheter inom miljö bolagiserats, finansierats och samlats i ett nytt investmentbolag kallat Aker Horizons. Aker ASA äger nära 80% av aktierna i Horizons. Innehavet är investmentbolagets näst största efter Aker BP.
Den tunga pjäsen i Aker Horizons är i sin tur Aker Carbon Capture, ACC, som under många år utvecklades och drevs inom Aker Solutions. Nu är det avknoppat som eget börsbolag med 12 miljarder i börsvärde. Horizons äger 50%. ACC har expertis och patenterad teknik för att separera och lagra koldioxid vid industriella processer, istället för att släppa ut koldioxiden i luften där den bidrar till global uppvärmning.
Budskapet är att Aker ska fortsätta att investera utanför oljeindustrin. De senaste affärerna var 7-miljarders-förvärvet av ett bolag som utvecklar och driver sol- och vindkraftsparker, Mainstream. Det sker inom Horizons. Samt en investering på 1,65 miljarder i ett bolag för fiskodling till havs ihop med laxodlaren SalMar. Förutom kapital bidrar Aker här med sin kunskap kring konstruktioner till havs. Något som även kommer väl till pass på vindkraftssidan.
Stort fokus ligger på att sy ihop trovärdiga partnerkonstellationer för stora miljöprojekt. Ett exempel är ansökan om att bygga en stor vindkraftspark till havs, Sørlige Nordsjø2, som sker ihop med BP och Statkraft.
Aker värderas med substansrabatt. Portföljen är till 80% börsnoterad. Uppdaterat med dagskurser får Afv rabatten till 20%. Se närmare i tabellen här intill. Rabatten är i linje med hur Aker-aktien behandlats historiskt. Bolaget drivs med kostnader på 270 miljoner kr i årstakt vilket kan förklara lite av rabatten. Det är en ”avgift” på 0,4% av substansen. Ingen hög nivå – särskilt givet den höga aktiviteten i Aker – även om de stora svenska investmentbolagen ligger lägre.
Ser vi till den underliggande värderingen av tillgångarna så är intrycket blandat. Några ord om de tre största:
- Aker BP värderas till 12 gånger vinsten, har en produktion som är lite större än Lundin Energy men inte samma tillväxtpotential på kort sikt. Relativt andra oljebolag är detta en lite högre multipel utan att det avviker så mycket.
- Aker Horizons värderas till 10% premie jämfört med innehavens börs- och transaktionsvärden. Givet hur populära ESG-tillgångar stundtals är så skulle det kunna vara större premie. Å andra sidan har Horizon väsentlig exponering (18%) inom vätgas där värderingarna rasat som följd av stark konkurrens. Värdet inom Horizons stöds inte av vinster i nuläget utan sådana ligger några år i framtiden.
- Cognite. Onoterat mjukvarubolag som Aker startade 2016 ihop med en entreprenör för att få data på kritiska produktionsresurser i Aker BP:s oljeutvinning. Omsätter 600 Mkr i årstakt. Värderat till 1,6 miljarder USD i senaste nyemissionen då amerikanska TCV gick in. Det ser dyrt ut givet tillväxt på ca 30% och förluster i nivå med omsättningen. TCV har dock bra historik inom mjukvara och var bland annat investerare i Splunk.
Inget av detta ger oss råg i ryggen för att tro på väsentliga övervärden här och nu i Aker.
Däremot får investerare i Aker en hygglig direktavkastning. Analytikerna spår en kupong på 24-25 kr per aktie 2022 vilket skulle ge 3,9%. Den utdelningsnivån, på 1,9 miljarder, har täckning i det som kommer in i Aker i form av utdelningar från Ocean Yield och Aker BP, ca 2,2 miljarder.
Intrycket är att Aker gjort många bra saker. Givet utgångsläget för några år sedan med mycket hög exponering mot olja och gas, så är det imponerande med rekordnoteringar för substansvärdet nu i år. Investerarnas vilja att prissätta ESG-tillgångar högt har spelat bolaget i händerna, men Aker missade inte möjligheten som gavs.
Det ändrar ändå inte att Aker ASA fortsatt mestadels är en satsning på oljepriset, utveckling och prospektering. Att likt Kinnevik mer osentimentalt kapa banden till sitt förflutna basindustriella arv står inte på agendan. Då förblir Aker BP den stora saken. Placerare som gillar den tillgången kan köpa den till rabatt i Aker ASA. Det finns renare spel på gröna tillgångar på andra håll. Afv:s råd blir neutral för aktien.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser