Akelius D: Teckna den nya utdelningsaktien?

Som vi tidigare skrivit om har Akelius ett nytt aktieslag på gång, en D-aktie. På sikt lär den ersätta bolagets populära preferensaktie som ägs av närmre 20 000 småsparare. Börsplus har synat prospektet – och har svaret på om man bör teckna aktien eller inte.
Akelius D: Teckna den nya utdelningsaktien? - Akelius Berlin
Akelius är ett av Sveriges största fastighetsbolag. Bolaget äger närmre 45 000 hyresbostäder i städer som Stockholm, Malmö, Berlin, Hamburg, Toronto, Montreal, New York och Washington D.C.

Centralt i Akelius strategi är följande:

  • Äger enbart bostadsfastigheter. Detta eftersom vakansrisken på många håll är väldigt låg – hyran är som bekant den sista räkningen man slutar betala i sämre tider.
  • Satsar främst på miljonstäder. Dessa växer nämligen betydligt snabbare än andra städer då allt fler flyttar till storstäderna. Att befolkningen växer minskar risken för vakanser.
  • Undviker C-lägen. Det vill säga de geografiska lägen i en stad som blir vakanta först om befolkningen trots allt plötsligt skulle börja sjunka.
  • Moderniseringspotential. Det ska finnas möjlighet att renovera fastigheten för att på så sätt höja hyran. Modellen känns igen från fastighetsbolag som Hembla och Victoria Park med skillnaden att Akelius jobbar med centralt belägna fastigheter som ofta ”lyxrenoveras”.

Sedan 2014 har bolaget en preferensaktie noterad på First North, som också finns i Börsplus portfölj. Vi har senaste tiden skrivit en del (sök på Akelius i Analysarkivet så hittar du allt) om möjligheten för Akelius att ersätta preferensaktien med en D-aktie som likt preferensaktien har en fast utdelning varje kvartal – men saknar de sanktioner och mekanismer som annars gör det lite svårare för stamaktieägarna att ställa in utdelningen. En färsk krönika om ämnet D-aktier finns i artikellänken bredvid.

För några veckor sedan stod det klart att Akelius gör just detta. Ett erbjudande att teckna D-aktier kommunicerades häromveckan och sista dag att anmäla sig är nu på onsdag den 2:a oktober.

IPO-GUIDE Akelius D-aktie
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 5 371 Mkr
Antal anställda 1 403
Teckningskurs 1,75 – 1,85 euro
Rådgivare Deutsche Bank, Swedbank
Storlek på erbjudande 2 119 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde D-aktie vid IPO Cirka 2 119 Mkr
Emissionskostnad Cirka 46 Mkr (2,2% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO*
Investerare som ska teckna i IPO
Garanter
Flaggor** Inga upptäckta flaggor
Sista teckningsdag 2019-10-02
Beräknad första handelsdag 2019-10-04
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: Börsplus / bolaget

Inga upptäckta flaggor enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter 200 granskade börsnoteringar är 1,7 flaggor för miljardbolag, 3,1 för småbolag och 4,3 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus IPO-guide hittar inga flaggor i Akelius D-aktie

# Komplext erbjudande

Breda kursintervall är den vanligaste formen av erbjudande som är komplext för investerare att bedöma. Andra exempel är väldigt stort inslag av övertilldelningsoption eller upplägg där det är svårt att beräkna antal aktier eller nettoskuld.

I denna IPO kan det genom övertilldelningsoption tillkomma lika många nya aktier som genom grunderbjudandet. I normala fall skulle detta leda till en flagga. Men i det här fallet ska likviden från emissionen användas till att återbetala annat kapital som helt eller delvis klassas som skuld. Det är därför inte uppenbart dåligt för D-aktieinvesterare om övertilldelningsoptionen nyttjas. Mot den bakgrunden tilldelas ingen flagga.

Akelius D-aktie blir det första preferensaktieliknande instrumentet på svensk börs att noteras i euro. Utdelningen kommer att uppgå till maximalt 0,10 euro per aktie. Det motsvarar en direktavkastning om 5,4 procent räknat på högsta priset vid noteringen, 1,85 euro.

I övrigt finns inga direkta villkor för D-aktien som ju är en stamaktie. Man har alltså inte förtur (preferens) till vare sig utdelning eller i händelse av likvidation. Det finns inte heller någon straffränta för den händelse att bolaget inte kan betala utdelningen.

Inlösen är inte heller aktuellt vilket innebär att D-aktien ska betraktas som ett instrument med evig löptid. Därmed blir aktiekursen också extremt känslig för ränteförändringar där högre marknadsräntor innebär lägre kurs.

AKELIUS D ENLIGT BÖRSPLUS PREF-GUIDE
Börskurs preferensaktie 1,85 euro
Inlösendatum eller evig? evig
Direktavkastning 5,4%
Kupongtäckningsgrad * 2,6x
Belåningsgrad (bokförda värden) ** 49%
VILLKOR I BOLAGSORDNING
Preferensutdelning per år 0,10 euro
Avstämningsdagar 5 feb/maj/aug/nov
Likvidationsvärde per preferensaktie 1,85 euro
Lägsta inlösenkurs per preferensaktie e.m.
Uppräkningsränta vid utebliven utdelning 0%
Övrig kommentar Stamaktie med preferensliknande utdelningsstruktur.
* Bolagets vinst före skatt i relation till total preferens- och D-utdelning. Vi antar att här att kapital från D-emission används till att lösa in preferensaktier. Bolaget har antytt sådana intentioner men inget konkret beslut eller förslag har kommunicerats.
** Visar hur högt stamaktieägarna belånat bolaget räknat som nettoskuld plus preferens- och D-kapital dividerat med bokförda tillgångar.
Källa: Börsplus / Bolaget

Akelius balansräkning

AKELIUS BALANSRÄKNING Kommentar
Förvaltningsfastigheter 12 214 Meur 2,2% direktavkastningskrav
Fastighetsvärde per kvm 3 900 euro/kvm
Övriga tillgångar 124 Meur
Nettoskuld 5 435 Meur
Belåningsgrad förvaltningsfastigheter 44% 50% inkl. Pref- och D-aktier
Avkastning på eget kapital, stamaktier 1,1% Schablon exkl. värdeförändring
Soliditet (stamkapital) 39%

Akelius jobbar med att bättra på sitt kreditbetyg till minst BBB+. Som en del i det har bolaget sålt en hel del fastigheter senaste året för att minska belåningsgraden. Det är positivt som preferens- eller D-aktieägare eftersom det minskar risken i bolaget och gör det lättare att refinansiera stora lån till bra villkor.

Något annat som sticker ut är att centralt belägna bostadsfastigheter uppenbarligen kan värderas väldigt högt. Ett direktavkastningskrav på låga 2,2 procent innebär att fastigheterna värderas till ungefär 45 gånger driftsöverskottet. I slutet av prospektet finns dock en 170 sidor lång rapport från fastighetskonsulten CBRE som styrker värderingarna.

Avkastningen på det egna stamkapitalet är också skrämmande låg. Här exkluderar vi dock fastighetsuppvärderingar som historiskt stått för en stor del av avkastningen – vilket delvis hänger ihop med bolagets renoveringsmodell, men också det faktum att marknadsräntorna fallit över tid.

Tolkningen är i vilket fall att det löpande kassaflödet från fastigheterna är uselt. Det hänger alltså mycket på att renoveringar ska driva fortsatt värdetillväxt. Lite oroande är det då att debatten kring bland annat lyxrenoveringar i Berlin urartat på så vis att staden nu infört ett femårigt hyresstopp.

Akelius intjäningsförmåga

AKELIUS INTJÄNINGSFÖRMÅGA Siffror i MEUR Kommentar
Hyresintäkter 502 9,5% vakansgrad
Driftskostnader -236
DRIFTSÖVERSKOTT  = 266 53% överskottsgrad
Central administration -34
Finansnetto -141 2,6% snittränta
FÖRVALTNINGSRESULTAT  = 91
Övriga intäkter (intressebolag m.m.) 0
RESULTAT FÖRE SKATT  = 91
Utdelningar Pref- och D-aktier 34 Givet att D-kapital används till att lösa in Preffar
Kupongtäckningsgrad 2,6x

Exklusive värdeförändringar i fastighetsbeståndet tjänar Akelius nu omkring 90 miljoner euro per år. Det täcker de totala utdelningarna på preferens- och D-aktier ungefär 2,6 gånger. En godkänd men inte enorm säkerhetsmarginal, även om den starka balansräkningen till stor del väger upp för det.

Den höga snitträntan på 2,6 procent menar bolaget också att man skulle kunna förhandla ned ungefär 1 procentenhet om lånen skulle omsättas idag. I genomsnitt är de dock bundna på 4,6 år så det tar tid innan alla lån omförhandlats. Rimligtvis borde siffran i vilket fall falla framöver.

Börsplus slutsats

Vi tror Akelius kommer betraktas som en av de säkrare preferens-/D-aktierna på börsen.

En direktavkastning på 5,0-5,3 procent borde vara rimligt och då kan aktien tänkas handlas kring 1,90-2,00 euro. Jämfört med teckningsintervallet på 1,75-1,85 finns alltså ingen vidare gratislunch i att teckna den nya aktien.

Att aktien noteras i euro är bra för bolaget men knappast för gemene småsparare. För de allra flesta tillkommer nämligen växlingsavgifter. Valutarisken är dessutom ett extra riskmoment som nog inte uppskattas av den som tycker att den här sortens instrument är designade för att ha stabil kurs och förutsägbara utdelningar.

För den som gillar preferensaktier och av något skäl vill ha utdelningar i euro är Akelius D ett bra alternativ. Rådet blir därför att teckna aktien. Den som har sin ekonomi helt i svenska kronor kan dock ha eller mista Akelius nya D-aktie.

Direktavkastning för fastighetspreffarna
SBB Pref 5,0%
Hemfosa Pref 5,1%
Sagax Pref 5,2%
Fastpartner Pref 5,2%
Sagax D 5,2%
Corem Pref 5,4%
Heimstaden Pref 5,4%
Akelius D (1,85 euro) 5,4%
Klövern Pref 5,5%
SBB D 5,5%
NP3 Pref 5,6%
Amasten Pref 5,6%
Källa: Börsplus Pref-guide
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Carnegie Fonder