Acosense: Med örat mot marknaden

Instrument från Acosense på Spotlight Stock Market digitaliserar processindustrin genom att analysera vätskor i realtid med ljudvågor. Bolaget har nyligen stärkt kassan med en företrädesemission och siktet är inställt på positivt kassaflöde i år. Det ser bättre ut nu än förra gången Börsplus analyserade aktien.

För drygt ett år sedan analyserade vi Göteborgsbaserade Acosense med slutsaten att vi inte såg oddsen för aktien som särskilt gynnsamma. Sedan dess har aktien fallit cirka 30 % inklusive en nyemission som nyligen stärkt kassan med 8 Mkr. Analysen kan läsas här.

Acosense (4,32 kr) första produkt Acospector Acoustic Chemometer analyserar vätskor i processindustrin med hjälp av ljud. Analysen görs utan kontakt med vätskan.

Vätskor låter olika beroende på vilka egenskaper de har. Instrumentet monteras på utsidan av rör eller tankar. Med ljudvågor kan flera egenskaper hos vätskan analyseras i realtid. Det medger bättre styrning av processen vilket kan höja produktivitet och förbättra kvalitet. Innovationen har sitt ursprung från ABB och har utvecklats på Chalmers. Det finns flera konkurrerande lösningar. De främsta fördelarna med Acospector är att instrumentet:

  • Kan installeras utan driftavbrott
  • Inte är i kontakt med vätskan
  • Kan mäta flera egenskaper samtidigt hos vätskan.

Konkurrerande lösningar som inte heller är i kontakt med vätskan bygger ofta på radioaktivitet. Det vill de flesta kunderna undvika. Acosense har högprofilerade kunder som BillerudKorsnäs, SCA och StoraEnso. Totalt finns det cirka 30 installationer ute hos användare. Acosense arbetar med att ATEX-klassificera Acospector så att instrumentet blir godkänt för användning inom potentiellt explosiva miljöer. Arbetet förväntas vara klart i höst och kommer att utöka bolagets marknad väsentligt.

I höst ska också Preventor lanseras. Det är en ny produkt med fokus på självoptimerande- och självdiagnostiserande egenskaper genom maskininlärning. Tanken är att upptäcka avvikelser i processens driftläge i realtid. Det sparar kunden tid och pengar genom att t ex undvika produktionsstopp. Acospector och Preventor använder sig av samma hårdvara men insamling av data och bearbetning skiljer sig åt. Eftersom instrumenten använder samma hårdvara ATEX-certifieras de samtidigt. Preventor lyssnar på processen och varnar om den avviker från vad som är normalt. Acospector mäter enskilda mätvärden. Både Acospector och Preventor har patentskydd i varierande grad och det är tydligt att bolaget jobbar aktivt för att säkerställa ett gott skydd.

Acosense har inte lyckats speciellt väl med att få aktiemarknadens uppmärksamhet. Det är anmärkningsvärt med tanke på att bolaget ska betraktas som ett Internet of Things-bolag. Flera andra IoT-bolag har lyckats bli rejält upphaussade eftersom de ligger i den teknologiska utvecklingens framkant. Kanske är det något som ändras i samband med lanseringen av Preventor?

Acosense Maj 2018
VD: Per Hellman
Styrelseordförande: Ingvar Andersson
Antal anställda: 10
Nyckelpersoners ägande: Cirka 9 %
Lista: Spotlight
Aktiekurs: 4,50 kr
Antal aktier ink. utspädn: 6,4 miljoner
Börsvärde: 28 Mkr
Nettokassa: 14 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -8 Mkr
Källa: SvD Börsplus /Bolaget Räknat på max antal aktier.

Börsplus syn på Acosense

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Ledning och styrelse äger knappt 10 procent av Acosense. Bland storägarna märks Chalmers Tekniska Högskola, ABB och Divergensia Förvaltnings AB.

Både Chalmers och Divergensia hade betydande teckningsåtaganden i den nyligen genomförda företrädesemissionen. Flera nyckelpersoner hade också teckningsåtaganden i varierade storlek.

2. Track record nyckelpersoner

Vd Per Hellman är civilingenjör i grunden och har lång erfarenhet av marknadsföring och försäljning till processindustrin. Styrelseordförande Ingvar Andersson är teknologie doktor, docent vid Chalmers Tekniska Högskola och senior rådgivare till Chalmers Ventures. Det är ingenjörstätt bland nyckelpersonerna i Acosense. Meriterna är det inget fel på med betydande erfarenheter främst inom processindustri.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Acosense räknar med att marknaden är värd ett par hundra miljoner kronor inom pappers- och massaindustrin i Norden som är bolagets främsta kundsegment. Världsmarknaden borde då gå att mäta i miljarder. Acospector har sålts internationellt till Norge, Asien och Sydamerika. Utanför Norden arbetar bolaget med handelshuset Elof Hansson som distributör. Med ATEX-klassificering av Acospector öppnas en stor marknad inom läkemedels- och petrokemiindustrin upp.

Det är nog säkert att säga att Acospector fungerar och efterfrågas. Under förra året beställde StoraEnso åtta instrument och i år har BillerudKorsnäs köpt ett andra instrument. Totalt finns det cirka 30 installationer på 17 större anläggningar. Det bekräftar nyttan med Acospector. Processindustri behöver ständigt söka optimering, förbättring och besparingar. Det ger Acosense goda förutsättningar.

Tillverkningen av produkter kan enligt Acosense lätt skalas upp. Produktionen bygger på standardkomponenter. Mjukvaran och slutmontering hanterar Acosense själva. Vid en volym på mer än 50 instrument per år räknar bolaget med att behöva anställa ytterligare personal både för hårdvarusystemet och mjukvaran. Skalbarheten ser ut att vara mycket bra vilket borgar för att lönsamheten kan bli hög i takt med att volymerna växer.

Acosense dubblade intäkterna 2017 till 3,3 Mkr jämfört med året innan. Årets resultat var knappt -8 Mkr. En Acospector kostar cirka 300 000 SEK. Det är möjligt för kunderna att först hyra instrumenten för att i ett senare skede köp loss det. Finansieringen av det är inget problem enligt bolaget. Förmodligen för att det inte sker i någon större omfattning. I dagsläget har Acosense inga serviceintäkter från eftermarknad men bolaget räknar med att med fler installationer växer eftermarknaden fram i samband med att kunderna behöver uppdatera sina processer och göra modelluppdateringar. Hur prissättningen av Preventor kommer att se ut är inte klart.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Försäljningsframgångar
  • ATEX-klassificering av Acospector och Preventor som driver ytterligare försäljning
  • Lansering av den nya produkten Preventor

Försäljning är det som står högst på dagordningen för Acosense. Med ATEX-klassificering av instrumenten ökar marknaden och skapar förutsättning för ännu mer försäljning. Lanseringen av Preventor i höst driver ytterligare försäljning.

Här följer Börsplus syn på potentialen i ett optimistiskt scenario. Värdedrivaren är omsättningstillväxt och lägre förlusttakt samt indikationer på att marknaden är stor och åtkomlig.

Acosense Idag Tänkbart 2020
Avklarad milstolpe Återkommande kunder Marknadsgenombrott
Kommande värdedrivare (i) ATEX-certifiering och lansering av Preventor Säljfokus och lönsam tillväxt
Värderingsmodell (ii) e.m P/S 5, oms 24 Mkr
Resultatnivå, årstakt Cirka -8 Mkr 0-5 Mkr
Börsvärde, Mkr (iii) 28 Mkr 120
Optimistisk vinstchans (iv) 320%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i förhoppningsbolag är: licensavtal, regulatoriska godkännanden, genombrottsorder, kundintag, nya marknader, nya råvarufyndigheter, nya forskningsdata, produktlanseringar etc.

(ii) Värderingsmodell: Vad är viktigast för hur aktien prissätts på börsen? Enklast är det om man har vinster eller omsättning att utgå ifrån som kan ge en värderingsmultipel som P/e-tal, EV/EBIT eller EV/Sales. Annars är man hänvisad till en grov skattning av vad som vore ett rimligt börsvärde i en tänkt framtid efter att bolaget klarat av flera värdedrivande milstolpar längs vägen.

(iii) Börsvärde idag avser aktuell börskurs och full utspädning efter eventuell pågående nyemission. Börsvärdet i en tänkbar framtid avser Börsplus (ofta svåra) bedömning av vad som kan vara ett rimligt framtida börsvärde i ett läge där Börsplus optimistiska antaganden om utvecklingen slagit in.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Acosense målsättning är att nå positivt resultat och kassaflöde i slutet av innevarande år. Det skulle så klart uppskattas av aktiemarknaden. ATEX-klassificering av Acospector och lanseringen av Preventor ska få fart på omsättningen. I samband med noteringen på Aktietorget (numera namnändrat till Spotlight) 2017 hade Acosense som målsättning att omsätta 24 Mkr 2019 med ett resultat på cirka 5 Mkr. En Acospector ger intäkter på cirka 0,3 Mkr vilket skulle innebära en försäljning om cirka 80 instrument. Om vi leker med tanken att bolaget når dit utan ytterligare kapitaliseringar är en värdering norr om 100 Mkr rimlig. Det är inte otänkbart att klara den omsättningsnivån framåt 2020.

Pessimistiskt scenario

Förseningar kan ställa till det och kräva ytterligare kapitaliseringar. Acosense hade som målsättning att sälja 30 installationer 2017. I verkligheten blev det ungefär hälften. Införsäljning av ny teknologi tar generellt mer tid än vad bolagen brukar hoppas på. Vi upplever också att ATEX-klassificeringen är försenad.

Börsplus slutsats

Acosense aktie har utvecklats ganska svagt. Ungefär som vi skissade på för drygt ett år sedan. Bolaget har heller inte varit bra på att nå igenom bruset på den växande microcap-marknaden och positionera sig som ett IoT-bolag.

Acosense har en innovativ teknologi som adresserar en global marknad som kan mätas i miljarder kronor. Tekniken är validerad bland annat med återkommande orders från bra kunder. Ett nytt instrument är på väg att lanseras och ATEX-klassningen breddar marknaden. Skalbarheten är tydlig. Där står bolaget idag. Vi tror sannolikheten är ganska god att Acosense kan ha betydande försäljning inom ett år eller två. Om inte förr så bör det leda till att aktien värderas upp. Vi höjer rekommendationen för den tålmodige och riskvillige.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från AMF
Annons från AMF