Acast: Muntrare tongångar

Halvårsrapporten var ett steg i rätt riktning lönsamhetsmässigt för Acast. Tillväxten har dock bromsat in i år och utsikterna på annonsmarknaden är grumliga. Men Acast har med nya intressanta erbjudanden satt sig i förarsätet för att över tid kapitalisera på den alltjämt växande podd-annonsmarknaden.
Acast: Muntrare tongångar - acast
Några av Acasts poddar. Foto: Acast
Acast
Börskurs: 8,74 kr Antal aktier: 181,1 m
Börsvärde: 1 583 Mkr Nettokassa: 707 Mkr
VD: Ross  Adams Ordförande: John Harrobin

Acast (8,74 kr) bildades 2014 i Stockholm som ett renodlat podcast-bolag inriktat på annonser.

Affärsidén är att via marknadsplatsen Acast Marketplace sammankoppla poddskapare, annonsörer och lyssnare. Poddskaparna och annonsörerna erbjuds verktyg som ska säkerställa intäktsströmmar för dessa och Acast, oavsett på vilken plattform poddlyssnandet sker.

Bolagets marknadsplats inhyser numera 100 000 podcasts och 2 300 annonsörer. 65% av Acasts omsättning genereras i Europa, 26% i Nordamerika och 9% i övriga världen.

Aktien noterades på First North i juni 2021. Teckningskursen var 38 kr och aktien har hittills varit en mardröm, med en nedgång på 76% från IPO.

Ross Adams är VD sedan 2017 och äger aktier i bolaget för 6,7 Mkr. Summan kan ställas mot Adams totala kompensation om 21,9 Mkr i fjol. Koncernledningen bestående av sju personer kostade aktieägarna sammanlagt obegripliga 67,9 Mkr 2022 (varav 33,8 Mkr avsåg aktierelaterad ersättning). Merparten av det senare är främst en bokföringspost som mest troligt inte leder till faktisk ersättning, men även utan detta är ledningens ersättning mycket hög.

Största ägare i Acast är Bonnier med 16% av kapital och röster, riskkapitalbolaget Alfvén & Didrikson med 13% samt såddfinansiären Moor&Moor med 11%.

Affärsvärldens huvudscenario 2022 2023E 2024E 2025E
Omsättning 1 390 1 599 1 839 2 207
 – Tillväxt +35,6% +15,0% +15,0% +20,0%
Rörelseresultat -353 -288 -221 -132
 – Rörelsemarginal -25,4% -18,0% -12,0% -6,0%
Resultat efter skatt -286 -293 -221 -134
Vinst per aktie -1,59 -1,62 -1,22 -0,74
Avkastning på eget kapital -20% -24% -22% -16%
EV/Sales 0,6 0,5 0,5 0,4

Acast har 350 anställda exklusive konsulter. Störst andel finns i Sverige med 32% av arbetsstyrkan, Storbritannien (25%) samt USA (24%). Detta är även Acasts viktigaste marknader med sammantaget 76% av omsättningen 2022, varav UK var störst med 42%.

TRE NYANSER AV ANNONSER

Acast får omkring 90% av sina intäkter via annonser, i en affär som bygger på intäktsdelning mellan Acast och poddskaparen. Det typiska kundavtalet innebär att Acast för annonsörens räkning åläggs att generera ett visst minimiantal lyssningar under en viss period.

I de fall förinspelade annonser spelas upp i podden delas intäkterna ofta 50/50 och när poddskaparen själv läser upp annonsörens budskap får Acast 30%. Det senare kallar Acast för sponsrade inlägg. Intäktsfördelningen är dock inte skriven i sten utan kan variera till exempel beroende på podcast och konkurrensläge.

Ett tredje annonsben är så kallat varumärkesbaserat innehåll, som innebär att annonsören köper större utrymme. Det kan då handla om ett livsmedelsbolag som betalar för att en viss matpodd ska testa dess sortiment i ett eller flera avsnitt. Acast hjälper annonsörer med att ta fram dessa typer av koncept, men även med att skapa egna poddar vilket Acast har gjort åt bland annat Samsung.

ÖVRIGA INTÄKTER

Icke-annonsbaserad verksamhet står för ca 10% av Acasts intäkter. Detta är primärt två SaaS-erbjudanden. I det ena kan poddskapare månadsabonnera på tillgång till Acasts verktyg för distribution och analys. I det andra abonnerar företag på tillgång till Acast-förvärvade Podchasers databas.

FÖRVÄRV PODCHASER

Podchaser har utvecklat en databas som kartlägger miljontals podcasts och underlättar matchning mellan poddskapare, annonsörer och lyssnare. Tillsammans med branschfolk utgör dessa användarna.

Acast köpte bolaget i augusti 2022 för 27,2 MUSD plus tilläggsköpeskilling på 6,8 MUSD. Runt 85% av vederlaget var kontant och resten i aktier. Vid tidpunkten för förvärvet motsvarade detta en bedömd multipel på 4-5x Podchasers årligt återkommande intäkter (ARR) de kommande tolv månaderna.

Podchaser konsoliderades in i Acast den 1 augusti 2022 och bidrog med 10,9 Mkr i intäkter till koncernen under året. Det motsvarar 26,2 Mkr extrapolerat till helåret 2022. Räknar man så motsvarade prislappen 10,5x ARR på utfallet för Podchasers ARR 2022. Vi har här exkluderat tilläggsköpeskilling helt eftersom Acast indikerat att utbetalningen ser ut att bli begränsad. Även om perioderna inte är exakt desamma kan det konstateras att Podchasers ARR inte har utvecklats enligt plan.

Ett mer välvilligt sätt att se på det är att Acast snarare har fokuserat på att driva fram operationella synergier, till exempel i form av nylanserade Collections+ (mer om det nedan).

Den övergripande idén är att Acast och Podchaser ska förstärkas varandras erbjudanden. Dels då Acast kan använda Podchasers omfattande metadata för att förbättra annonsmatchningen, dels då Acasts data stärker Podchasers databas. Strategiskt ser förvärvet rimligt ut även om prislappen kan diskuteras.

Utöver SaaS-erbjudandena har Acast tjänsten Acast+ som ger poddskapare möjligheten att sälja innehåll direkt till lyssnarna via premiumabonnemang. Det kan då handla om att poddskaparen via tjänsten ger sina lyssnare tillgång till nya avsnitt före allmänheten, till bonusavsnitt eller till annonsfri lyssning.

PODD-ANNONSMARKNADEN

Det kommersiella värdet av podcastmarknaden växte 56% per år (CAGR) 2015-2020. Framåt väntas en moderering till 15% per år till nivån 3,3 miljarder USD 2026, enligt PwC. Bedömningar om 4 miljarder USD redan nästa år cirkulerar också och osäkerheten är förstås hög. Det här kan ställas mot den totala marknaden för annonser i ljudmedier som 2020 uppgick till 30 mdr USD. Varken 3 eller 4 mdr USD låter som särskilt mycket mot bakgrund av att antalet poddlyssnare globalt väntas klättra över 500 miljoner nästa år.

Acast pekar på att det finns ett gap mellan konsumtion och annonsering. Människor lägger 31% av sin medietid på ljudmedia samtidigt som annonsörer endast allokerar 9% av sina mediabudget inom ljud.

En slags flaskhals för tillväxt inom poddannonser sägs vara att annonsörer saknar kunskap om de nya tekniska lösningar som har gjort annonseringen mer träffsäker. I takt med att de här verktygen fortsätter att förfinas bör annonsörerna rimligen bli mer utbildade. Särskilt som det har blivit krångligare för företag att följa konsumenters onlinebeteende och rikta annonser på webben. Exempelvis då tredjeparts-cookies är på nedgång av integritetsskäl samtidigt som Apple och Google har försvårat utvärdering av marknadsföring på sina plattformar. Den här typen av faktorer gör det angeläget att tänka nytt.

Acasts viktigaste marknader sammanfaller med de länder där poddlyssnandet ligger i toppskiktet globalt. Nästan varannan person (47%) lyssnar på poddar i Sverige enligt Statista, vilket är mest i världen.

Acast bedömer att de med marginal är den största aktören i Storbritannien sett till intäkter från podcastannonser samt att bolaget är marknadsledande i Sverige med 40% marknadsandel. Acast är vidare den näst största försäljningsnätverksaktören i USA sett till unika lyssnare.

Acast har växt i snitt 68% de senaste fyra åren, med en markant inbromsning från i fjol. Rörelsemarginalen har snittat -30,2% medan bruttomarginalen pendlat mellan 34 och 37%. Högre bruttoresultat har utraderats av att Acast vuxit organisationen kraftigt. Personalkostnaderna har gått från 142 Mkr 2019 till ca 500 Mkr i fjol.

Men förra hösten kom krisinsikten, då Acast aviserade nedskärningar på 15% av personalstyrkan (exklusive Podchaser-anställda). Omstruktureringen slutfördes i december 2022 och ska ge en besparing på 77 Mkr per år. Samtidigt tidigarelades målet om positivt Ebitda till år 2024.

Acasts finansiella mål Mål fr sept 2022 Mål tidigare
Genomsnittlig organisk tillväxt 2020-2025 40-45% per år 60% per år
Bruttomarginal 35-38% 37%
Lönsamhet Positivt Ebitda på helårsbasis från 2024 Positivt Ebitda inom 3-5 år (från 2021)

Budskapet är att förvärvet av Podchaser markerade slutet på en period av stora investeringar. Framöver är fokus på att växa organiskt på befintliga och nya marknader samt uppnå lönsamhet.

För att nå nedre delen av tillväxtmålet behöver Acast växa 24% i snitt 2023-2025. Samtidigt har det trögare landskapet för annonser börjat slå igenom i siffrorna, med 17% tillväxt (11% organiskt exkl valutaeffekter) första halvåret 2023.

VÄGEN MOT LÖNSAMHET

En uppenbar källa till förbättrad lönsamhet för Acast vore att SaaS-produkterna (bruttomarginal 80-90%) växer snabbare än koncernen som helhet. Så verkar ha skett på sistone då “övriga intäktsströmmar” där SaaS ingår i Q2 för första gången stod för över 10% av omsättningen. Men det verkar inte på ledningen som att man ska förvänta sig några underverk här.

PROGRAMMATISK ANNONSFÖRSÄLJNING

Definitionen är användning av teknik, realtidsdata och algoritmer för att rätt typ av lyssnare ska exponeras för ett visst annonsbudskap vid rätt tidpunkt och plats.

Hela poängen är att automatisera annars manuella kampanjaktiviteter vid annonsköp, såsom förhandling, rapportering och optimering. För Acast specifikt handlar det om att annonsörer kan köpa kampanjer i realtid på Acast Marketplace.

2022 hade Acast totalt 13% av sina annonsintäkter via programmatisk försäljning. Acast ser en tydlig trend mot ökad andel programmatisk annonsförsäljning, som är en av bolagets snabbast växande säljkanaler.

Acast lyfter fram att även fast andelen programmatisk annonsering i podcasts ökar är den fortfarande låg om man jämför med utvecklingen på webben. Där ligger andelen programmatisk annonsering på nästan 90% exklusive sökmotorer, vilket kan ställas mot att andelen programmatiskt inom podcasts väntas nå 10% i USA 2024.

Här ser Acast en stor möjlighet som skulle kunna bidra till att växa den totala annonsmarknaden inom podcasts.

En annan pusselbit som kan hjälpa Acast mot svarta siffror är att öka andelen försäljning från automatiserade lösningar som sparar personalresurser. Här är tillväxt inom så kallad programmatisk annonsförsäljning viktigt.

Acast har ett flertal satsningar som ska minska bolagets (och kundernas) manuella arbetsbörda för att generera intäkter. Afv går igenom det vi finner intressant nedan.

NYA PRODUKTER

  • Self-Serve lanserades i Q4 2022 och här kan annonsörer själva sjösätta sina annonsstrategier utan inblandning av Acasts säljpersonal. Tanken är att Self-Serve via automatiserade lösningar ska kunna öka annonsförsäljningen till den enorma mängd småskaliga podcasts dit annonsörer ofta inte hittar. Erbjudandet har enligt Acast tagits väl emot av både stora och små annonsörer och bör enligt Afv ha goda förutsättningar att växa. Nyligen adderades funktionen sponsrade inlägg till Self-Serve.
  • Conversational- och Keyword Targeting möjliggör för annonsörer att rikta sina annonser mot poddar utefter vad som avhandlas i poddavsnittet ifråga. Teknologin bakom är transkription av tal-till-text, AI och naturlig språkbehandling. Avsnitt kan härigenom analyseras och annonsbudskap anpassas utefter relevans baserat på poddsamtalet. Detta bör vara intressant för annonsörer om det fungerar bra i praktiken. Lanserades i maj respektive november i fjol.
  • Interchangeable Ad Slots (utbytbara annonsplatser) lanserades i Q1. Med denna lösning upptäcks per automatik om ett utrymme för sponsrat inlägg inte har sålts i en podcast. Då levereras omedelbart en vanlig annons istället, vilket enligt Acast ökar det totala annonsutrymmet med drygt 10%.
  • Collections+ är ett nylanserat AI-drivet erbjudande som kombinerar Podchasers databas med Acast Marketplace för att öka annonsörers räckvidd. Tanken är att detta ska öka intäkterna i små och medelstora podcasts, medan beroende av tredjepartsdata minskas. AI-modeller sorterar in podcasts i olika kategorier vilket ska hjälpa annonsörer att nå ut till fler relevanta lyssnare, särskilt inom segmentet medelstora podcasts med stor outnyttjad potential. Acast ska ha sett intäkter från fler podcasts än tidigare under en sju veckor lång testperiod.

REFLEKTION

Acast verkar ha gjort det bra på produktutvecklingssidan med flera intressanta lanseringar på senare tid. Detta är tjänster som bör öka attraktiviteten för annonsörer och inte minst för poddskaparna i floran av små och medelstora podcasts.

Det är svårt att säga var den kritiska massan finns i termer av anslutna poddar och annonsörer på Acast Marketplace. Alltså nivån där nätverkseffekter verkligen kommer i spel och mindre säljansträngningar krävs. Det är även svårt att kvantifiera vad erbjudanden som Self-Serve och Conversational Targeting kan väntas bidra med. Men det är kanske inte det viktigaste heller, utan vi ser dessa tilläggstjänster som en del av en förbättrad helhet som ökar incitamenten att jobba med Acast Marketplace.

Acast bryter inte ut finansiell information annat än för geografi. Det hade varit önskvärt att kunna följa vart intäktskronorna i bolaget går åtminstone fördelat på kategorierna vanliga annonser, sponsrade inlägg och SaaS/övrigt. Det har inte Acast visat upp sedan i IPO-prospektet. Istället får man hålla till godo med sporadisk information om att exempelvis “övrigt” klivit över 10%.

HUVUDSCENARIO

  • Omsättningstillväxt. I närtid är det blandade och osäkra signaler på annonsmarknaden, med ökad försiktighet i Europa men bättre tryck i USA. Samtidigt är Acast väl positionerat för tillväxt med ett förstärkt erbjudande och bör kunna bli en relativ vinnare de kommande åren. Första halvåret växte Acast som sagt 17% eller 11% organiskt i fasta valutor. Afv räknar med 15% tillväxt i år och nästa år samt 20% tillväxt 2025.
  • Bruttomarginal. Vi tror att Acasts automatiseringstjänster kommer att ge stöd åt bruttomarginalen över tid, vilket även ledningen indikerade vid gårdagens rapportpresentation. För tydlighets skull bygger alltså bruttomarginalen inom annonsaffären på den andel av intäkterna poddskaparen avstår. Förhandlingar med poddskapare påverkas givetvis av konkurrens om innehåll, något som enligt Acast har minskat något på sistone. Bruttomarginalen är överlag högre för små podcasts och lägre för stora poddar. Ökad SaaS-försäljning kan förstås också ge ett bidrag till bruttomarginalen. Vi tänker oss att 38% bruttomarginal år 2025 är realistiskt, att jämföra med 36% idag.
  • Rörelsemarginal. Afv skissar på att Acasts rörelsemarginal hamnar på -18% i år. Vi räknar sedan med en förbättring till -12% 2024 och -6% 2025. Vår bedömning är att Acasts nettokassa med viss marginal kommer att “överleva” och uppgå till ca 120 Mkr 2025.
  • Multipel. Acast såldes in till börsen på en värdering motsvarande drygt 5x intäkterna (EV/Sales) på utfallet för 2021. Sedan placerarna totalt gav upp hoppet om aktien har den oftast handlats i ett spann på mellan 0,2 och 1,0x EV/Sales framåtblickande. Idag är det krisvärdering på 0,4x 2024E som gäller. För att Acast ska lämna detta träsk lär de antingen snabbt behöva förbättra resultatet eller visa på hög tillväxt i kombination med minskande förluster. Vårt scenario är ett slags mellanting som vi ändå tror kan leda till ett värderingsuppsving. Vi ser att en multipel på 1x omsättningen kan ligga i korten 2025.

Det här leder oss till en uppsida på 47% i aktien. Det vill till att den positiva resultattrend vi penslar in fortsätter 2026, annars blir kassan ett problem. Vi skissar på svagt negativt resultat 2026 och svarta siffror därefter. Detta ingår inte i prognoshorisonten men var en nödvändig övning att göra för att stresstesta Acasts finanser.

ALTERNATIVA SCENARIER

I ett optimistiskt scenario tänker vi oss att Acast kan växa ca 20% om året framöver samtidigt som man når break-even 2025. Med en multipel på 2,0x EV/Sales finns en uppsida på hela 223%.

I ett pessimistiskt scenario kan mycket gå fel. Här räknar vi med att tillväxten bromsar in till 12% i år och därefter 7%. Rörelsemarginalen kan tänkas parkera kring -20% under perioden.

Kassan bör då ta slut sommaren 2025 och en emission man inte vill äga aktien in i stå för dörren. Med en EV/Sales-multipel på 0,3x är nedsidan 82%. Och då är inte ens nyemissionen inräknad.

SLUTORD

Vi tror att innovationer som Acasts Self-Serve och Conversational Targeting har potential att förbättra och öka storleken på annonsmarknaden i podcasts. Acast ligger bra till för att dra nytta av det här, även om teknikrisken är svårbedömd.

Bolaget ser nu ut att vända blad till något roligare än vad aktieägarna hittills upplevt sedan noteringen. Något som skaver är ledningens världsfrånvända ersättningsnivåer, särskilt i ljuset av kursutvecklingen sedan IPO. Insynsägandet är samtidigt direkt dåligt. Inga insidertransaktioner noteras 2023.

Allt sammantaget ser Acast-aktien mer intressant ut än på länge. Samtidigt skulle vi vilja se en större kurspotential i huvudscenariot för att kompensera för den fortsatt mycket höga risken. Aktien har gått starkt i år (upp ca 30%) och vi resonerar att bättre ingångslägen kan ges framöver. Rådet här och nu blir neutral.

Tio största ägare i Acast Värde (Mkr) Andel av kapital & röster
Bonnier 239,2 15,6%
Alfvén & Didrikson AB 205,1 13,4%
Moor&Moor AB 172,6 11,3%
Första AP-fonden 144,2 9,4%
Alecta Tjänstepension 125,6 8,2%
AltoCumulus 111,5 7,3%
Invesco 74,0 4,8%
Handelsbanken Fonder 61,3 4,0%
Swedbank Robur Fonder 34,6 2,3%
Janus Henderson Investors 31,6 2,1%
Fem största insiders Värde (Mkr) Andel av kapital & röster
Johan Billgren 21,9 1,4%
Ross Adams 6,7 0,4%
Leemon Wu 1,0 0,1%
Oskar Serrander 1,1 0,1%
Emily Villatte 0,7 0,0%
Källa: Holdings Totalt insynsägande: 2,1%

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser