Värd en chans till
KÖP För ett år sedan hade svenska byggbolag rejäl medvind och vi såg risker i framför allt det upptrissade bostadsbyggandet. Sedan dess har många bostadsutvecklare rasat rejält, men även de stora byggbolagen som Skanska och NCC är ner cirka 20–25 procent.
I en analys förordade vi i stället finländska Consti. Tanken var att bolaget, helt inriktat på den mer stabila renoverings- och underhållsmarknaden, och dessutom i det mindre ”bubbliga” Finland, var ett säkrare och bättre val. Dessvärre bjöd andra halvåret på flera besvikelser. Först en vinstvarning, sedan ett par sura rapporter och dessutom ett vd-byte. Aktien har nästan halverats senaste året.
Det tillväxtfokuserade Consti, som mer än fördubblade omsättningen från 2012 till 2017, visade sig lida av en del interna brister. Växtvärk, om man så vill. Främst är det affärsområdet Technical Building Services, som utför tjänster inom exempelvis el, ventilation och avlopp, som haft problem relaterade till projektledning och genomförande. Ökade kostnader belastade andra halvåret i fjol och tog ner helårsresultatet till strax under noll på rörelsenivå.
Resultatfallet innebär att Consti, som sitter på en nettoskuld på drygt 12 miljoner euro, fått se nettoskulden i förhållande till ebitda-resultatet skena till över 7. Därmed bryter bolaget mot en av kovenanterna i bolagets låneavtal. Ur det perspektivet osar det nyemissionsrisk. Som lök på laxen har det förvärvsintensiva bolaget goodwill på knappt 49 miljoner euro, nästan dubbelt upp mot eget kapital. Summa summarum finns inte mycket manöverutrymme om problemen skulle förvärras.
Mot detta ska ställas att bolaget snabbt tog tag i problemen. Nye vd:n Esa Korkeela har städat och genomfört flera åtgärder inom affärsområdet Technical Building Services, som från årsskiftet har en ny organisation. Vidare har Constis bank haft överseende med att nettoskuld/ebitda brutit mot låneavtalet. Lägg därtill att ledningen guidar för ett bättre resultat redan i år, vilket talar för att det rör sig om tillfälliga problem som bolaget nu tagit höjd för. Slutligen är det positivt att styrelse och ledning fortsatt äger över 20 procent av aktierna. Vd Esa Korkeela ökade dessutom sitt ägande något i slutet av december.
Att banken inte pressat fram en nyemission ska nog ses i ljuset av att Constis nettoskuld i absoluta tal inte är särskilt stor. Vid drygt 12 miljoner euro är den dessutom relativt liten i för- hållande till börsvärdet på 61 miljoner euro, så vid en eventuell nyemission blir utspädningen inte så stor. Vidare räcker det med en ebitda-marginal på cirka 1,5 procent i år för att skuldsättningen ska vara under kontroll. Det framstår inte som orimligt givet de 0,6 procent Consti levererade i fjol och de mer normala 4–5 procent bolaget brukar leverera.
Bortsett från kostnadsproblemen utvecklas Consti väl. Omsättningen ökade med 15 procent i fjol, varav 10 procent organiskt. Orderingången ökade med 25 procent och orderboken var vid årsskiftet 18 procent större än ett år tidigare. Nyligen tog bolaget dessutom hem den största ordern i företagets historia, värd omkring 35 miljoner euro, då två fastigheter ska renoveras åt försäkringsbolaget Varma. Renoveringsmarknaden ser dessutom ut att fortsätta växa stabilt framöver i takt med att hus från 1970- och 1980-talens byggboom behöver ses över.
Även om balansräkningsrisken i Consti inte ska negligeras är aktien riktigt billig om bolaget lyckas hantera problemen. Vid återställd lönsamhet handlas aktien till bara 5–6 gånger rörelseresultatet, väldigt lågt för ett tillväxtbolag med bra kassagenerering. Snabba åtgärder från den nya ledningen, god efterfrågan och trots allt en relativt liten nettoskuld talar för att Consti rider ut stormen. Köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.