Ta hem välfärdsvinsten
SÄLJ. Vårdbolag som Attendo, Humana, Capio samt skolföretagen Academedia och Engelska skolan har de senaste åren klivit in på börsen. Sedan tidigare finns där också GHP, specialistsjukvårdaren. Så när vård- och omsorgsbolaget Ambea, före detta Carema, i slutet av mars blev det sjunde välfärdsbolaget på börsen var det få som lyfte på ögonbrynen. Om det inte vore för valet av tidpunkt.
Bolagets storägare, amerikanska KKR och svenska Triton, valde att pressa ut halva bolaget, aktier för cirka 2,5 miljarder kronor, bara dagar före socialdemokraternas kongress som inleddes 8 april i Göteborg. En av kongressens viktigaste frågor handlade om att sätta ner foten och att fatta ett beslut i frågan om ”Vinster i välfärden”. Förarbetet är redan gjort, som bekant: utredaren Ilmar Reepalu kom i november fram till att vinstuttaget bör begränsas inom just vård, skola och omsorg.
Möjligen provocerades partiet, som krumbuktat sig kring frågan om vinstuttagen från välfärdsbolagen under många år, av tajmingen. Partiledningens förslag, att begränsa ”vinstjakten” som saken benämns inom enbart en av de tre branscherna, i skolan, kördes i vart fall över. Framöver ska regeringspartiet stoppa vinstjakten också inom vård och omsorg, beslutade ombuden. I en portalparagraf efterlyste kongressen ”ett regelverk som sätter stopp för vinstjakt i skola, vård och omsorg”.
Börsnykomlingen har alltså kanske sig själv att skylla om den politiska snålblåsten tilltar under perioden fram till valet nästa år.
Det nu nynoterade Ambea vårdar och ger omsorg åt gamla, svårt sjuka och oroliga. Dygnstaxan ligger på i snitt upp till 2 900 kronor. Carema-skandalen 2011 medförde senare att bolaget bytte vd. In kom Fredrik Gren. Han blev den som sedan dess har genomfört en målmedveten uppbyggnad inom två olika affärsområden.
Vårdbolaget har numera drygt 6 000 platser, ungefär lika fördelade inom äldreomsorg och stöd till handikappade eller funktionsnedsatta personer. Ett hundratal platser finns dessutom i Norge.
Mer än hälften av de gamla och sjuka bor i Ambeas egna boenden, vilket generellt ger bättre avkastning för bolaget, upp till 2 900 kronor per säng och natt för svårt sjuka och oroliga personer som behöver dygnet runt-övervakning. Entreprenaduppdrag ger mindre intäkter, i vissa fall bara hälften.
Egen regi-uppdragen ska också öka framöver, enligt Gren, på bekostnad av entreprenaduppdragen som under förra året minskade med 10–15 procent.
Marknadstillväxten är ungefär 5 procent årligen, dubbelt upp mot den allmänna ekonomiska tillväxten (BNP), så det finns att ta av.
En jämförelse med konkurrenterna ger vid handen att bolaget är snabbväxaren i sällskapet, med en finansiell målsättning om att öka omsättningen med 8 till 10 procent per år. Under de senaste två åren har det gått vägen, mest tack vare förvärv.
Ett andra mål, att samtidigt nå en rörelsemarginal före avskrivningar på 9,5 procent, synes mer svåråtkomligt. Dit har företaget inte nått under de tre senaste åren, även om trenden pekar åt rätt håll. Marginalen har klättrat från 4,6 procent 2014 till 8,4 procent under fjolåret.
Jämfört med branschkollegerna förefaller Ambea-aktien fullvärderad. Eftersom vinstnivåerna i riskkapitalavknoppningar brukar vara förryckta, på grund av att bolagen återbetalar stora skulder eller som i Ambeas fall, skriver ned goodwill, så är det lämpligt att utgå från ett normaliserat resultatmått högt upp i resultaträkningen. Med en justerad rörelsemarginal, före avskrivningar, på 485 miljoner kronor under 2016, räknar vi med något bättre resultat för i år. Det betyder p/e-tal kring 15 för i år och nästa år, och då räknar vi inte med nya stora förvärv. Det är svårt att förstå vad som ska driva aktien, inte minst mot bakgrund av den politiska risken. Den som fick aktier i samband med noteringen har sett sin investering öka i värde med 10–12 procent. Sälj och köp tillbaka på lägre nivåer, under 67 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.