Arcus
Stabila rusdrycker
KÖP Oslobörsens vin- och spritnykomling Arcus fick köpråd i Affärsvärlden nr 3/2017. Som framgår på sidan 43 så blev rådet ingen succé.
Börsinvesterarnas största besvikelse i Arcus är att 2017 ser ut att bli tillväxtlöst. Den organiska tillväxten hölls tillbaka av bland annat tappad spritförsäljning till dansk-tysk gränshandel, där svenska gränskontroller bromsat trafiken. Samtidigt har lyckade strukturgrepp inom Arcus logistikdel kompenserat.
Affärsvärldens uppdaterade modell fortsätter att anta 3,5 procents organisk tillväxt. Det är ungefär hälften mot vad Arcus presterade i Ratos ägo, och i undre halvan av bolagets mål om 3–5 procent.
Vinhandeln står för tre femtedelar av omsättningen. Affärsvärlden höjer prognosen för den justerade ebitda-marginalen till nuvarande cirka 12,5 procent, eller mitten av noteringsprospektets långtidsförväntningar.
Den höglönsamma spritdelen, drygt en fjärdedel av intäkterna, övertygar och har höjt sig till 22 procents ebitda-marginal. Prospektets förväntningar låg lägre, på 17–20 procent, men sett till vad internationella spritjättar klarar är 22 procent fullt görbart. Därtill är det här Arcus nu återupptar förvärven – med svenska spritmärket Vanlig Vodka/Gin och danska lakritsshoten Hot n’Sweet som två av de första småförvärven i slutet av 2017.
För logistikrörelsen, med en tiondel av omsättningen, spår Affärsvärlden fortsatt 5 procents ebitda, golvet i långtidsintervallet 5–7 procent.
Sammantaget ger det Arcus motsvarande 11 procents rörelsemarginal, ebit, inom två år. Med låga återinvesteringsbehov och defensiv organisk tillväxt så är kassaflödena i dagens affär då värda runt 65 kronor per aktie, eller ev/ebit 17 för 2018. Detta före eventuella förvärv.
Arcus kan tilläggsförvärva för åtminstone 500 miljoner norska kronor utan att bli överbelånat. Det ger bättre utnyttjande av koncernens logistik, och även av produktion vad gäller sprit. Därtill kan Arcus produktinnovation och kanaler in i de nordiska alkoholmonopolen ge nytändning för trötta varumärken. Huvudproblemet är att det varit generellt dyrt att köpa bolag. Tills det förändras gör Arcus rätt som väntar in det glesa fåtalet vettiga förvärvsmöjligheter. Inga förvärv är bättre än dyra och dåliga förvärv. Det enkla alternativet är att återköpa eller dela ut mer så länge.
Arcus får upprepat köpråd med ny riktkurs på 65 norska kronor.
Fotnot: Arcus är ett innehav i Affärsvärldenfonden. Fonden har ägt Arcus sedan juni 2017 och har 3-5 års placeringshorisont.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.