Skördetid för banken

ABG Sundal Colliers rådgivningsfokuserade partnermodell har hög lönsamhet från begränsat risktagande. I dagens klimat är toppvinster nära.

KÖP. För många svenskar är kombinationen investmentbank och börsplacering associerad med Carnegies och HQ:s öden. Båda de oberoende finanshusen lyckades väcka svenska finansreglerares vrede, och totalförlust för utomstående aktieägare blev utfallet.

Parallellt har det dock hela tiden funnits ett alternativ på Oslobörsen som få utanför ­finanssektorn tagit notis om: ABG Sundal Collier.

ABG har inte fler än runt 250 anställda, fördelade på huvudmarknaderna Norge och Sverige, expansionslandet Danmark samt finansstäderna London, New York, Frankfurt och Singapore. Transaktionssummorna som personalen ansvarar för är å andra sidan enorma.

Divisionen Investment Banking sysslar med klassisk corporate finance. Dels säljer ABG råd kring hur företag ska förvärva, avyttra, omstrukturera eller ­finansieras. Dels tar ABG in nytt kapital åt företagen på primärmarknaden. Kort och gott gör de nyemissioner, börsnoteringar och ger ut olika sorters företagskreditpapper.

Markets-divisionen handlar med redan utgivna värdepapper på sekundärmarknaden, huvudsakligen åt kund. ABG driver även en analysavdelning som servar mäklerikunderna med råd. Markets spekulativa egenhandel, med ABG-aktieägarnas kapital, hålls begränsad.

ABG:s höga intjäning har kombinerats med god risk- och kostnadskontroll. Mer än hälften av intäkterna betalas varje år ut som olika former av kompensation för att belöna personalens lojalitet, men ABG:s rörliga kompensationssystem är åtminstone delvis utformade för att värna om aktiekursen.

Avkastningen på aktieägarnas kapital har i genomsnitt varit 18 procent under de senaste tio åren. Det är en bra prestation då många andra investmentbanker ännu är bleka skuggor av sina höglönsamma jag före finanskrisen.

Förra toppen var högkonjunkturåret 2007, då en nettovinst på över 600 miljoner norska ­kronor säkrade 48 procents avkastning på eget kapital. Under det värsta finanskrisåret 2008 blev efterföljande förlust inte värre än knappt 100 miljoner.

Nu ser trenden återigen ­positiv ut. 2015 gick avkastningen på eget kapital över 20 procent, 2016 nåddes 28 procent och under första halvåret i år var årstakten 27 procent.

I en tid av låga räntor och bubblande riskvilja är ABG starka inom nordiska företagskrediter, en affär som växer stadigt till följd av ökad bankreglering. Svenska fastighetsrävar hör till favoritkunderna, men det är köparna av papperen som tar risken, inte mellanhanden ABG. Samtidigt agerar ABG rådgivare i allt fler bolagsräddningar när Norges olje- och rederinäringar är nere för räkning till följd av lägre oljepris.

Långsiktigt ser Affärsvärlden 9 procents avkastningskrav som rimligt för ett finansiellt försiktigt ABG. Med en skala som kommit upp till rätt nivå för dagens regleringstryck så kan ABG ha 25 procents avkastning på eget kapital genom cykeln inom räckhåll. Hålls avkastningen där på tio års sikt är en kurs på 7 kronor given. Pågår det längre så ökar värdet på vinstmaskinen snabbt.

Att nedsidesrisken är hundra­procentig är ofrånkomligt. Fel risktagande vid fel tillfälle kommer även i fortsättningen att få myndigheter att ta över finanshus över natt. ABG har på senare år jobbat med två-tre gånger norska Finanstilsynets kapitalkrav, så lite höjd för det oväntade finns ändå.

Placeringsråd för en kapitalmarknadsberoende investmentbank är vanskliga ur ett ettårsperspektiv. Börsen kanske toppade i går, eller så kommer lågräntan att lyfta marknaderna till oanade höjder.

Välskötta ABG Sundal Collier är samtidigt inte högt värderat och kan stå inför ett potentiellt vinstlyft. Det är attraktivt, inte minst relativt dyra svenska storbanker med osäkra utsikter. Affärsvärldens råd blir köp med måtta till en riktkurs på 7 norska kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.