Rider på gruvkonjunkturen

Gruvborrningsbolaget Drillcon har rusat på börsen efter två övertygande rapporter. Eftersom den starka efterfrågan ser ut att fortsätta har aktien mer att ge.

KÖP ”Ett intressant 2017 har börjat.” Så avslutade Patrik Rylander vd-ordet i senaste årsredovisningen för First North-noterade gruvborrbolaget Drillcon, med Traction som största ägare på 54 procent. Första kvartalet ökade omsättningen med 23 procent under stigande lönsamhet. Andra kvartalet blev den organiska tillväxttakten 44 procent samtidigt som vinsten mer än fördubblades. Drillcon har nu redovisat nästan lika stor vinst första halvåret som under hela 2016. Belöningen från aktiemarknaden har inte låtit vänta på sig och aktien har rusat drygt 70 procent i år.

Drillcon utför kärn- och raiseborrning på den europeiska och sydamerikanska marknaden, såväl för prospektering under jord som ovan jord, samt inom kärnborrning för bygg- och anläggningsindustrin. Raiseborrning är en metod för att borra relativt stora hål, ofta olika ­typer av schakt med en diameter upp till 6,5 meter. Kärnborrning ­används för att ta prover ur berget för att fastställa bergets egenskaper och innehåll.

Efter fyra år med fallande omsättning vände Drillcons tillväxt till positivt territorium under fjärde kvartalet förra året och tillväxttakten har sedan accelererat under våren. Trenden med fallande metallpriser har brutits och det senaste året har spotpriset på zink och koppar ökat med 40 respektive 35 procent. Drillcons kunder, gruv­bolagen, har underinvesterat i nya ­projekt under en lång tid, vilket har orsakat en utbudsbrist. På Drillcons kundlista finns bland annat ­Boliden, LKAB och Lundin Mining.

Drillcons vd Patrik Rylander bekräftar den goda efterfrågan i vd-ordet i de senaste kvartalsrapporterna. Han uppger att hög produktion och investeringsvilja från Drillcons kunder ger hög beläggning, och någon indikation på att den goda efterfrågan ska minska på kort sikt finns inte. Den starka efterfråge­bilden bekräftas av Lundin ­Minings vd Paul Conibear, som i en färsk intervju i Dagens Industri hävdar att branschen är i början av gruvcykeln och att leverantörer till gruvindustrin som till ­exempel Sandvik och Atlas Copco kan förvänta sig flera år med stark efterfrågan. Drillcon rider på samma efterfrågevåg och vi ­bedömer att flera starka år stundar för bolaget.

Vid kurs 7 kronor landar börsvärdet på drygt 300 miljoner kronor. Kursrekordet på 11,50 kronor noterades i februari 2007 då förvärvet av finska Soumen Malmi annonserades och Drillcons omsättning dubblerades. Tajmingen blev dock usel då förvärvet genomfördes nära toppen på förra gruvcykeln. Det finska dotterbolaget ansökte om konkurs i december 2015 och Drillcon stöptes då om till dagens tre geografiska dotterbolag.

I april förra året tillträdde nuvarande vd Patrik Rylander, med bakgrund på Atlas Copco. Han har effektiviserat och stöpt om organisationen, vilket börjar ge synliga resultat. Samtidigt är den starka efterfrågan sannolikt mest bidragande till förbättringen av rörelsemarginalen (ebitda) till 17 procent under första halvåret.

Drillcons mål är att ebitda-marginalen ska ligga över 12 procent under en konjunkturcykel, en nivå som också har uppnåtts de senaste tio åren. Även om omsättningen har fallit flera år har ebitda-marginalen stabilt ­legat i intervallet mellan 10 och 15 procent under alla dessa år. Dagens nivåer är därmed historiskt sett höga. Samtidigt har Drillcon medvetet ökat andelen raiseborrning för att minska konjunkturberoendet, men också för att marginalen inom kärnborrning är något lägre. I dagsläget utgör raiseborrning 45 procent av omsättningen jämfört med 35 procent för fyra år sedan.

Givet känsligheten för gruvkonjunkturen är risken i aktien högre än snittet på börsen. Det syns också i värderingen vid p/e 10 och 4 gånger rörelseresultatet (ebitda) på 2018 års prognos. Det är lägre än gruvbolag som Boliden och Lundin Mining. Vi bedömer att aktien är fortsatt köpvärd och kan stiga till betydligt högre nivåer, då väldigt mycket talar för att Drillcons starka utveckling fortsätter ­under vår rekommendationshorisont på ett år. Direktavkastningen på drygt 6 procent ger stöd på nedsidan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.