För tidigt att fyndköpa

Scandic föll tungt på en vinstvarning i förra veckan. På en marknad präglad av ett allt större utbud övertrumfas dock möjligheterna av risker framöver.

VÄNTA Hotellkedjan Scandic, som under det senaste decenniet har vässat sina anläggningar för att gnugga bort mellanklass-stämpeln från 1970-talets Esso Scandic-era, drämde i förra veckan till med en lika oväntad som saftig vinstvarning.

Överutbud på bolagets viktigaste marknad, Stockholm, där 1 700 hotellrum tillkommit under det senaste året, och högre administrativa kostnader i kombination med att hotellgruppen inte har lyckats parera med lägre kostnader är enligt bolaget några av orsakerna till att rörelse­vinsten under det fjärde kvartalet föll, från 450 miljoner kronor under fjärde kvartalet 2016 till 330 miljoner under motsvarande period 2017. Analytikerna hade väntat sig en rörelsevinst kring 480 miljoner kronor.

Marknadens dom blev hård. Kursen föll 20 procent till 88 kronor på två dagar. Avståndet till introduktionskursen 67 kronor, som nytillkomna aktieägare betalade i december 2015 i samband med hotellkedjans comeback på Stockholmsbörsen, är därmed inte stort.

Situationen är särskilt allvarlig eftersom Sverige – och Stockholm – är koncernens största och mest lönsamma marknad. Här drar kedjan in hälften av vinsten. Fjärde kvartalet är därtill normalt ett starkt kvartal i branschen och frågan är nu om vinstfallet är en engångshändelse eller om utvecklingen håller i sig in i 2018.

En hel del talar för det senare. Problemen tycks vara av strukturell natur. Intäkts- och vinstutvecklingen i hotellbranschen svänger normalt väl med den allmänna ekonomiska konjunkturen. Givet att konjunkturen inte viker är det svårt att ana en kommande konjunkturell hotellavmattning. Annat är det med de strukturella förändringarna. Fler hotell byggs i och runt Stockholm, vilket bäddar för fortsatt långvarig prispress. Och konkurrensen från internetbaserade delningssajter som Airbnb, där privatpersoner hyr ut rum, lägenheter eller villor, ökar stadigt.

Bolagets nye vd, Even Frydenberg, som presenterade sin första kvartalsrapport för aktiemarknaden så sent som i oktober, har inte precis fått någon mjukstart. Samtidigt är han rimligen lika överraskad av utfallet under slutet av året som utomstående. Att förutse vinstraset under det fjärde kvartalet med utgångspunkt i de tre tidigare kvartalsrapporterna under 2017 hade inte låtit sig göra. Tvärtom ökar där den genomsnittliga beläggningsgraden kvartal mot kvartal. Samma sak gäller för den genomsnittliga intäkten per rum, upp med goda 7,5 procent till 693 kronor under niomånadersperioden.

Affärsvärlden räknar nu med att Scandic under de kommande veckorna sjösätter ett ”mjukt” sparpaket, tar engångskostnader under 2018 och överträffar sitt lönsamhetsmål, en rörelsemarginal på 11 procent, senast nästa år.

I en Affärsvärlden-jämförelse i våras mellan Scandic och börsens andra noterade hotellkedja, Rezidor, vägde vågskålen över till Scandics fördel, inte minst på grund av oklarheter kring avsikterna hos Rezidors huvudägare. Med antaganden om tillväxt och lönsamhet i linje med bolagets mål, utan andra större förvärv än när finländska Restel ska smältas under 2018, ligger vinstmultiplarna (p/e-tal) för kommande år kring aptitliga 13 och 12. Sannolikt behåller bolaget utdelningen på 3,15 kronor, vilket betyder en direktavkastning på 3,5 procent.

Sammanfattningsvis en billig aktie. Men med Stockholm under press, och tendenser till liknande utveckling på andra håll, samt den tilltagande delningsekonomin där Scandic i värsta fall står inför en smäll av H&M-dimensioner blir rekommendationen att vänta tills krutröken skingras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.