Proact
Begränsad kurspotential
VÄNTA Datalagringsspecialisten Proact har varit en Affärsvärlden-favorit med inte mindre än tre köprekommendationer 2014–2017, den senaste i nr 1–2/2017 – då med riktkurs 175 kronor.
I början av augusti nådde aktien 225 kronor som högst, men efter niomånadersrapporten i förra veckan har aktien kommit ner något till 210 kronor.
Brittiske vd:n Jason Clark sålde i februari hela sitt innehav, värt omkring 16–17 miljoner kronor. Inte direkt en signal aktieägarna vill se efter att aktien rusat med 150 procent på drygt två år. Som plåster på såren köpte vd:n emellertid köpoptioner för 1,4 miljoner i mars, vilka utfärdats av Proacts störste aktieägare Martin Gren, känd som en av kamerabolaget Axis tre grundare. Löptiden är två år och teckningskursen knappt 196 kronor.
I grunden rider Proact på en stark trend med ständigt ökade datamängder som lär hålla i sig under lång tid. Tillväxten i ekonomiska termer är emellertid inte alls lika imponerande. Under de senaste fem åren har tillväxten på Proacts marknader, huvudsakligen i Europa, varit 1–5 procent. Bolaget siktar på att växa dubbelt så snabbt.
Under årets första nio månader var Proacts tillväxt fina 15 procent, men då ingår förvärvet av tyska Teamix som gjordes vid årsskiftet. Organiskt var tillväxten blott 1 procent.
Låg organisk tillväxt i Proact behöver inte vara så illa om bolaget får kunder att gå från att köpa system till abonnemangsbaserade molntjänster, där intäkterna är mer stabila och lönsamhetspotentialen bättre. Problemet är att Proacts intäkter från molntjänster, vilka vid omkring 400 miljoner kronor per år står för cirka 12 procent av omsättningen, inte ökar lika snabbt längre.
Första kvartalet 2015 växte Proacts molntjänster med hela 55 procent i årstakt. Därefter har tillväxttakten successivt fallit till bara 12 procent senaste kvartalet. Även om tillväxttakten fortsatt är tvåsiffrig, så är trenden inte särskilt uppmuntrande.
Lönsamhetsutvecklingen har varit desto bättre. Efter några tunga år 2011–2013 med bara 2–3 procents rörelsemarginal har denna successivt stärkts och ser i år ut att nå över 5 procent för första gången sedan rekordåret 2010. Över tid bör en ökad andel tjänsteintäkter innebära marginalpotential i Proact, men då är det viktigt att ledningen lyckas vända tillväxttrenden inom molntjänster.
Proact har aldrig värderats särskilt högt på börsen. Under de senaste tio åren har p/e-talet på den förväntade vinsten tolv månader framåt på konsensusprognoserna legat på bara drygt 11. Den låga värderingen speglar Proacts fortsatt stora beroende av systemförsäljning där marginalerna är låga. De senaste årens framgångar har dock resulterat i multipelexpansion. På vår prognos för nästa år är p/e-talet drygt 15.
Kombinationen återställd lönsamhet, svag organisk tillväxt och en oroande svag tillväxttrend inom framtidsområdet molntjänster gör att Proacts vinsttillväxt lär sakta ner betydligt framöver. Samtidigt har värderingen kommit upp på nivåer långt över bolagets historiska värdering. I det läget är det svårt att se vad som ska driva aktien vidare. Nya förvärv i stil med Teamix, som köptes till p/e 8, är sannolikt det bästa bränslet för aktiekursen, men det är inget vi vågar bygga en köprekommendation på. Aktien framstår som fullvärderad på nuvarande nivåer.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.