AlzeCure: Nytt Alzheimersbolag mot notering

Forskning på Alzheimers är hett just nu efter Bioarctics framgångar. Frågan är om det är skäl nog att teckna aktier i ett nytt projekt inom fältet, AlzeCure.

SvD Börsplus tar sig an nya börsbolag på två olika sätt:

  • Grundläggande granskning av alla noteringar via Börsplus IPO-guide. IPO-guiden fokuserar på prospektet, villkoren, alla aktörerna och eventuella ”varningsflaggor” kopplade till själva erbjudandet.
  • Aktieanalyser som går direkt till SvD Börsplus prenumeranter med råd om man bör teckna aktien eller ej. Analyserna fokuserar på bolagsanalys och aktievärdering. Det här är en sådan analys men i en extremt förenklad form. Flödet av nya bolag är så skiftande att det ibland blir orimligt att göra ”fullskaliga” analyser. Så är fallet här. Nedan följer istället Börsplus reflektioner och magkänsla efter en första genomläsning av prospektet.
IPO-GUIDE AlzeCure
Lista First North
Omsättning rullande tolv månader 0 Mkr
Antal anställda 2
Teckningskurs 14,00 kr
Rådgivare Vator
Storlek på erbjudande 200 Mkr (varav 100% nyemission)
Börsvärde vid IPO Cirka 529 Mkr
Emissionskostnad Cirka 19 Mkr (9,5% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 78%
Investerare som ska teckna i IPO William Gunnarsson, SEB-stiftelsen, Erik Penser Bank (för kunders räkning) (78% i åtagande)
Garanter
Flaggor** En flagga
Sista teckningsdag 2018-11-16
Beräknad första handelsdag 2018-11-28 (12 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
Källa: SvD Börsplus / bolaget

En flagga enligt Börsplus IPO-guide

Börsplus IPO-guide granskar alla noteringar efter 24 typfall av så kallade flaggor. Genomsnittet efter drygt 160 granskade börsnoteringar är 1,6 flaggor för miljardbolag, 2,5 för småbolag och 4,2 för mikrobolag. En flagga är inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar en flagga i AlzeCure, att jämföra med 2,5 som är genomsnittet för småbolags noteringar.

# Rabatterad emission tätt inpå IPO

Det förekommer att bolag en kort tid inför IPO gör nyemission till en värdering som är rejält mycket lägre än vid noteringen. Det kräver en förklaring. Har det hänt mycket i bolaget på kort tid är man kanske inte mogen för notering? Var det en kompisemission så vill man också veta varför. En variant av kompisemission är extra förmånliga optionprogram.

AlzeCure gjorde i maj 2018 en riktad emission till en teckningskurs på 8,7 kronor. Detta kan jämföras med nuvarande teckningskurs på 14 kronor.

AlzeCures verksamhet i korthet

AlzeCure är ett forskningsbolag startat 2016 med primär inriktning på Alzheimers sjukdom. Bolaget har två projekt som båda befinner sig i preklinisk fas. Ambitionen är att det ena, som siktar på att ta fram symtomlindrande preparat, ska inleda Fas 1-studier nu under Q4. Målet är vidare att ha två till tre av idag fem läkemedelskandidater i kliniska studier 2020. Forskningen bygger på projekt inom AstraZeneca och nyckelpersonerna har sin bakgrund därifrån. AlzeCure hämtar in minst 200 Mkr vid noteringen på First North. Mer finns att läsa i prospektet.

AlzeCures forskningsportfölj
Plattform NeuroRestore Alzstatin
Inriktning Alzheimer med mera Alzheimer
Mål Symtomlindring Sjukdomsmodifierande
Bakgrund Vidareutveckling av veterinärläkemedel AstraZeneca-forskning
Ansats Stimulera signalvägar i CNS Hämma bildningen av amyloida plack i hjärna
Molekyl Småmolekyl Småmolekyl
Fas 1-studie inleds Q4 2018 Q4 2019

Några reflektioner runt Alzecure

  • Mest spännande är Alzstatin-plattformen som AstraZeneca investerat 200 Mkr i, enligt AlzeCure, men valde att dra sig ur 2012. Ansatsen är att hämma bildningen av så kallade amyloida plack i hjärnan. Förekomsten av plack är typisk för Alzheimers (läs mer i vår Alzinova-analys). Att de också är en central mekanism i sjukdomen fick viktigt stöd av sommarens succéartade studieresultat från Bioarctic. Detta kan tolkas som stöd för att AlzeCures ansats är välriktad, även om bolaget jobbar med andra slags molekyler och mekanismer än Bioarctic.
  • Bolagets forskning är i tidig fas. Första kandidaten från Alzstatinplattformen väntas gå in i Fas 1 i slutet av nästa år. Bioarctics projekt rapporterade Fas 2-data i somras. Spotlight-noterade Alzinova har också ett Alzheimerprojekt med inriktning på inriktning på bildningen av amyloida plack i hjärnan. Det förväntas gå in i fas 1 under 2019.
  • Den första läkemedelskandidaten att gå i klink avser bolagets symtomlindrande plattform NeuroRestore. Fas 1-stuider ska starta i december detta år. Det finns lovande djurförsök och substansen i fråga används redan som veterinärläkemedel, vilket innebär att det finns kännedom om säkerhetsaspekter.
  • Bolaget gör stor poäng av att man jobbar med små molekyler. På senare år är det främst stora molekyler, antikroppar, som varit det heta spåret inom Alzheimer (liksom andra fält). Såväl Bioarctic som Alzinova kör det spåret. Men fungerar ett traditionellt läkemedel som kan tas oralt vore det en enorm fördel jämfört med biologiska. En lägre kostnad, enkelheten med tabletter istället för injektioner och att små molekyler effektivt penetrerar blodbarriärren är stora plus.
  • Börsvärdet blir 529 Mkr efter emissionen. Då finns en kassa på 247 Mkr så bolagsvärdet är 282 Mkr. För ett bolag som just står i begrepp att gå in i Fas 1 är det ingen låg prislapp. Närmsta jämförelsen är troligen Alzinova som också verkar inom Alzheimer. De planerar en Fas 1-studie under 2019. Alzinovas bolagsvärde är 125 Mkr. AlzeCure har en bredare portfölj och är bättre kapitaliserat men jämförelsen indikerar inte att man får stor rabatt i introduktionen.
  • De fem grundarna inklusive vd, som på olika vis jobbar med bolaget, äger 18 procent av aktierna innan nyemissionen. Prospektet anger inte hur mycket de nu tecknar. Detta är inte en ägarandel som inspirerar för ett bolag i denna rätt tidiga fas, även om vi sett sämre. Största ägare är William Gunnarsson med 11,5 procent. Honom uppfattar vi som life science-investerare med innehav i Prostalund och Hansa Medical. Bland större ägare finns även Peter Thelin, från Brummer & Partners, med 4,9 procent.
  • Att det gjorts en nyemission om 46 Mkr på förmånlig nivå, 8,70 kr, i närtid renderar i en varningsflagga (se ovan). Visst kan man säga att de positiva data Bioartic presenterade i somras visar att även AlzeCure är något på spåret och motiverar en uppvärdering. Men projekten skiljer sig också åt. Kombinationen med att endast en femtedel av aktierna under lock-up och stora latenta kursvinster att ta hem, inte den mest gynnsamma för en kortsiktigt bra notering.

Börsplus magkänsla

Givet framstegen inom Alzheimerforskningen i år borde AlzeCure ha förutsättningar att bli en bra notering. Vi är ändå inte helt säkra på det då värderingen också skruvats upp och det trots allt finns ett jämförelseobjekt i Alzinova som är tydligt lägre värderat.

Men den som tror att Bioarctics positiva Fas 2-data bevisar att lösningen på Alzheimers ligger i att manipulera bildningen av amyloida plack kan mycket väl investera i en korg med bolag som jobbar efter det spåret, och då är AlzeCure ett.

Vi avstår från ett bestämt råd om denna introduktion.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF