Se alla rekommendationer

Uppdraget med AT&T en vinst för Ericsson men bakslag för Nokia – Kepler upprepar rekommendationer

Kepler Cheuvreux har kommenterat telekomleverantören Ericsson nya avtal med AT&T som även innebär att Nokia tappar projektet.
“Även om Ericsson har varit lite långsamma med att anamma Open RAN-tekniken är AT&T:s Open RAN-kontrakt en fin vinst för Ericsson och kan ge viss trovärdighet åt koncernens Open RAN-strategi”, skriver Kepler i en kommentar.

“Även om storleken på affären är enorm (2,8 miljarder dollar per år under fem år), har vi ingen indikation på AT&T:s nuvarande omfattning på detta område och den potentiella uppsidan är oklar i detta skede.”

I nuläget kommer Kepler inte justera sina estimat för Ericsson. Rekommendationen upprepas på behåll och ritkursen på 52 kronor. Förutom det nya avtalet med AT&T anser analyshuset att det är svårt att räkna på effekterna kring korruptionsfallet i Irak och ” värderingen kortsiktigt är ganska utmanande”.

Efter drygt en timmas handel har Ericssons aktie klättrat med runt 0,8 procent till kursen 58,08 kronor. Aktien gick starkt igår på affären.
För Nokias del beskriver Kepler det som “ett hårt slag” mot verksamheten efter att man tappat projektet med AT&T.

“Även om Nokia behåller sina befintliga kontrakt med AT&T utanför RAN, har vi till stor del sänkt estimaten för mobila nätverk”, skriver Kepler som upprepar sin rekommendation om behåll men sänker riktkursen till 3 euro (3,4).

“Även om införandet av Open RAN bör ses mer långsiktigt, innebär det betydande nackdelar för de traditionella leverantörerna av basstationer, eftersom de i slutändan bör få en mycket lägre marknadsandel än med egenutvecklade hårdvarusystem, samtidigt som tekniken ger måttliga kapitalinvesteringar/besparingar av rörelsekapital”, ger Kepler som slutsats kring det förlorade avtalet.

På den finska börsen har Nokias aktie tappat strax över 5,9 procent till en kurs på 2,82 euro.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.