18 aktier som ger hög utdelning 2018

Snart dags att vända blad till 2018 i kalendern. Vid den här tiden på året brukar gänget bakom Börsplus sätta ihop en utdelningsportfölj med favoritaktierna som ger extra bra direktavkastning. Förra årets utdelningsportfölj gick okej men blev ingen succé. Nu tar vi nya tag och plockar fram 18 aktier för 2018. Det blir mer svenskt, mer småbolag och det blir nu även lite preferensaktier.

Det finns många vis att lyckas med aktier och ett av de som blivit riktigt populära är att fokusera på utdelningar. Man kan debattera hur lämpligt det är. Vi på Börsplus tror oss efter många års börsbevakning veta en sak – det är ingen dum startpunkt att titta på utdelningen och särskilt när den är hög i relation till aktiekursen.

Det finns ett par intuitiva teorier som ligger bakom det:

  1. Ett vanligt skäl till hög direktavkastning är en nedpressad aktiekurs. Men börspopularitet går i vågor och aktier som fallit brukar ofta studsa upp.
  2. Hög utdelningsförmåga är ofta ett kvalitetstecken som tyder på underliggande stabil lönsamhet.

Att leta investeringar bland undervärderade, men kvalitativa, börsbolag är sannolikt en bra idé – även om man också bör vara medveten om att det gått lite inflation i utdelningsjakten på börsen. Det finns allt färre ”högavkastare” på börsen och alltfler av dem är värdefällor.

Vi på Börsplus drog förra året igång en tradition med en egen utdelningsportfölj. Då var det 17 aktier för 2017 som gällde (läs artikeln här). Ärligt talat gick inte förra årets utdelningsportfölj så bra. Avkastningen stannade på 8 procent. Det är bättre än OMXS30-index men inräknat utdelningar har börsen avkastat cirka 11 procent. Varför det gick som det gick för 2017 års portfölj du läsa här.

I år har vi vässat konceptet en smula, i hopp om att göra ännu lite bättre ifrån oss. De största skillnaderna är:

  • Mer svenskt. Den nordiska tanken med innehav från Norge, Finland och Danmark i förra årets portfölj är fin. Men alla vet att Sverige är bäst. I alla fall på aktier. Så i år tar vi bara in grannaktier som är extra bra eller från branscher Sverige saknar.
  • Mer småbolag. Vi tror vi är bäst på att välja ut mindre bolag. Det finns 10-tals analytiker som bevakar Ericsson. Bara en håller koll på Byggpartner. Var är oddsen störst att man köper in sig till bra pris? Vi tror på det senare.
  • Nu med preffar. Vi vet att många läsare är intresserade av preferensaktier och det är vi också (i lagom doser). Därför tar vi med några sådana trots att det kan handikappa avkastningen något i jämförelse med ett rent aktieindex.

Vi har utgått från en bruttolista över de mest högavkastande aktierna i Norden – i termer av direktavkastning räknat på prognoserna för 2018 års utdelning. Prognoserna är hämtade från databasen Factset.

5 procent är ett slags magisk gräns som innebär att man via utdelningen får merparten av en rimlig börsavkastning, allt annat lika. För att få in lite fler kandidater så nöjer vi oss med ”nästan 5 procent” vilket innebär att gränsen har satts till 4,5 procent i direktavkastning för att en aktie ska kvala in som en kandidat för utdelningsportföljen.

I övrigt finns inga formella krav på de bolag vi tar med – men desto fler informella. Helst vill vi ha aktier med inte bara hög direktavkastning utan också säker och långsiktigt växande utdelning.

Tanken är att portföljen ska innehålla en mix av bolag som kompletterar varandra. Några tror vi är kassaskåpssäkra utdelare, några är undervärderade turn-around-kandidater med rejäl kurspotential och det finns ett par tillväxtaktier med den sällsynta kombinationen låg värdering och god tillväxt.

Med allt detta sagt – vilka är då bolagen i 2018 års utdelningsportfölj? Det kan du ta reda på i tabellen nedan.

Som framgår ger en portfölj med Börsplus 18 bästa utdelningsaktier för 2018 en total förväntad direktavkastning på 5,9 procent, givet den viktning vi använt oss av. Det är lite mer än fjolårets portfölj som låg på 5,5 procent i förväntad direktavkastning.

En kommentar om varje innehav finns längst ned i artikeln.

Tanken är att vi ska hålla lite mer koll på utdelningsportföljen i år än i fjol då den, ärligt talat, lämnades ganska mycket vind för våg. I år tänker vi oss göra förändringar 3-4 gånger under årets gång. Inte minst genom att återinvestera den utdelning som denna (fiktiva) utdelningsportfölj genererar.

Framtida köp och försäljningar kommenterar vi som vanligt i utskick till våra abonnenter och under tiden går det att följa hur portföljen artar sig via denna länk.

Håll utkik efter nästa uppdatering som vi planerar senast i maj!

Därför har de plats i Utdelningsportföjen

Akelius Pref (328 kr). Bostäder i storstäder till rätt låg belåning. Vi talar om New York, Paris och Stockholm. Borde vara supersäkert och mot den bakgrunden är en avkastning på 6,1 procent helt okej.

Oscar Properties Pref B (460 kr). Notera att detta är den speciella B-preffen. Den har egenheten att man som ägare kan påkalla inlösen varje år och få 500 kr i handen. Intressant när den går att köpa för 460 kr och därtill ger 7,6 procent i direktavkastning. Risken är förstås att Oscar, vars lyxvåningar säljer trögt, inte har råd att betala. Mer om vad som sker då läser du här. Vi tänker påkalla inlösen.

Genova Properties Pref (116 kr). Detta är en blandning av bostadsutvecklare (mycket Uppsala) och förvaltningsbolag (mest hus med Coop-butiker) som ger 9 procent i direktavkastning. Bra så. På sikt ser vi chansen att förvaltningsinslaget ökar, därmed vinstsäkerheten och värderingen.

Sagax Pref (34 kr). Vi känner oss trygga med att låna ut pengar till David Mindus som sköter Sagax försiktigt. Kanske vill han lösa bort alla preffar? Han har redan försökt övertala folk om att växla sina preffar mot nya D-aktier. En inlösen (35 kr) skulle spetsa avkastningen till 8 procent, om det sker 2018.

Dustin (79 kr). Säljer IT-produkter som PC, skrivare, kabel och annat till småföretag i Sverige, Norge och Finland. Det är en växande affär som binder väldigt lite kapital. En kombination som ger 4,4 procent direktavkastning med kurspotential.

Mekonomen (147 kr). Bildelar som liksom aktien kan köpas till lågpris. Senaste rapporten var svag men ledningen köper aktier, har en vettig plan för vändning och en viss uppköpschans finns också. Läs mer här.

Resurs Bank (59 kr). Delbetalningar och blancolån. Tyck vad du vill om produkterna men lönsamma är de. Och till skillnad från många andra bankprodukter växande. Ska inte Resurs då värderas lite högre än vanlig bank? Ja? Då blir aktien kanon. Nej? Då får man i alla fall okej utdelning.

Byggpartner (28 kr). Rimligt välskött byggare vars transparanta partnermodell för byggprojekt mycket väl kan ha framtiden för sig. Superlåg värdering, en storägare som köper mer aktier. Mer finns att läsa här.

Ework (100 kr). Konsultmäklare inom IT vars affärsmodell vinner mark i branschen. Inga kapitalbehov och hög tillväxt är precis rätt blandning för både hög utdelning och kursuppgång. Vår senaste text om bolaget hittar du här.

Swedbank (203 kr) och SEB (99 kr). Bank är basföda för den svenska utdelningsinvesteraren. Bortsett från fin utdelning kan man argumentera för att en högre värdering i helt i sin ordning, se här.

Telia (37 kr). Renodlingen mot Norden är troligen helt rätt medicin både för rörelsen och aktien. Vill det sig väl kan lite av gapet mot högvärderade operatörer som Tele2 och Elisa täppas till.

Sampo (46 euro). Finsk finanskoncern med bra utdelning just norr om 5 procent. Består delvis av en stor post i Nordea men också av försäkringsbolaget IF. Jämfört med hur andra försäkringsjättar värderas i Norden ser inte Sampo så särskilt dyrt ut.

Acando (28 kr). Svensk IT-konsult som även har stora affärer i Norge och Tyskland. Med god efterfrågan i ryggen finns förutsättningar för fler goda år. Med låga kapitalbehov och nettokassa kan utdelningen bli bra.

Lerøy Seafood (42 nok) och Grieg Seafood (68 nok). Laxodlare är ofta lågt värderade på börsen vilket innebär fin direktavkastning. Lönsamheten är visserligen cyklisk men helt oberoende den traditionella konjunkturen. Det finns dessutom ett scenario där avtagande utbudstillväxt håller laxpriset på fortsatt höga nivåer vilket vore guld värt för laxbolagen. Vår branschgenomgång går att läsa här.

Nilörngruppen (78 kr). Nischad underleverantör av etiketter och förpackningar till klädindustrin. Har växt i god takt för egen maskin men aktien är ändå lågt värderad. Utdelningen borde bli över 5 procent. Här kan du läsa vår senaste analys.

Nobina (52 kr). Bussoperatören är expert på att hantera upphandlingar mot kollektivtrafikmyndigheter. Verksamheten präglas av långa avtal och stabila intäkter vilket är attraktivt. Nästan hela vinsten kan delas ut och bara där finns en fin avkastning att hämta. Läs mer här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.