Oljenestorn Maugeri spår nytt kraftigt prisfall

En av världens mest kända oljeanalytiker, Leonardo Maugeri, förutsåg det stora oljeprisfallet 2014. Nu ser han ett liknande scenario av överutbud på marknaden och spår ett nytt prisfall.

Leonardo Maugeri arbetade tidigare som strategichef på det italienska oljebolaget Eni. Idag är han vd och ordförande för investmentbolaget Romulus Asset Management och senior associate vid Harvard-universitetet i USA.

I juni 2012 publicerade han studien Oil: The next revolution där han förutsåg ett kraftigt överutbud av olja med ett kraftigt prisfall som följd. Rapporten blev hårt kritiserad och satte igång debatten om Peak Oil. Den svenska råvarubloggen Olja för blåbär kallade bland annat Maugeri för tokstolle.

Några månader innan rapporten publicerades, i februari 2012, nådde priset på Brent-olja drygt 127 dollar per fat. I juni 2014 inleddes det stora prisfallet.

“Oljeproduktionen ökade”

Efter en liten uppstuds under 2015 bottnade priset på Brent-olja den 20 juni 2016 på strax över 28 dollar fatet. Sedan dess har oljepriset återhämtat sig och står i skrivande stund i 51.60 dollar.

Nu har Leonardo Maugeri skrivit en artikel där han ser samma tendenser som 2012 om ett överutbud av olja. Det stora utbudet beror enligt Maugeri på den produktionsökning som inleddes i september/oktober 2016 och som kulminerade några månader senare.

“Under den här perioden ökade oljeproduktionen nästan överallt i världen”, skriver Leonardo Maugeri.

Enligt Maugeri är Opecs produktionsminskningar som inleddes vid årsskiftet inte tillräckliga för att “balansera marknaden”.

“Även om man räknar in en produktionssänkning på 1,2 miljoner fat per dag, producerade Opec nästan 31,8 miljoner fat per dag”, skriver Maugeri och påpekar att det ursprungliga målet låg på 29,8 miljoner fat per dag.

Lovat att sänka produktionen

De tolv länder, som inte ingår i Opec, som tillsammans lovade sänka produktionen med 600 000 fat per dag – har hittills bara infriat sitt löfte till 60 procent och i USA fortsätter produktionsökningarna, enligt Maugeri.

Än så länge är det för tidigt för att hissa röd flagg, skriver han och menar att det krävs mer data över de faktiska produktionsvolymerna innan det går att dra för långtgående slutsatser. Däremot är han säker på att utbudet kommer att ligga kvar på höga nivåer, även med Opecs produktionsminskningar.

“Om inte efterfrågan på olja når rekordnivåer under 2017, kan oljepriserna vara på väg mot ännu ett kraftigt fall”, skriver han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF