”Investor sticker ut”
Den här fonden lanserade ni 4 oktober. Hur kommer det sig att ni startade den?
– Tidigare har vi enbart haft svenska aktiefonder och räntefonder. Vi märkte att det fanns en efterfrågan hos kunderna på en global fond så för ungefär ett år sedan började vi titta på vad vi skulle kunna erbjuda. Vi har sedan 2011 en aktiefond med svenska investmentbolag som har gått väldigt bra och är ett väl beprövat koncept, så vi tyckte att det var en bra idé att applicera samma tänk på en global fond. I stället för att försöka välja bland cirka 68 000 olika bolag globalt, vilket vi tror är en väldigt svår uppgift, så undersökte vi möjligheten att bygga en fond med investmentbolag från olika delar av världen. Fokus har legat på att hitta investmentbolag med placerare som har lång och god historik samt gärna är stora ägare i det egna bolaget. Vi gick också tillbaka och undersökte vad fonden skulle ha haft för avkastning om den så att säga funnits, och utan att gå in på detaljer kan vi i alla fall säga att vi tyckte det var värt att starta den.
Hur gjorde ni när ni valde ut innehaven?
– Först identifierade vi ungefär 100 bolag som skulle kunna passa in i fondens placeringsstrategi. Av dessa valde vi ut cirka 30 utifrån två huvudkriterier – dels ska investmentbolaget samt dess ledning och/eller huvudägare ha en lång historik, dels ska investmentbolagen bidra till en bra geografisk och branschmässig riskspridning. Det betyder att vi handplockat investeringsproffs som i sin tur har valt ut de bästa internationella kvalitetsbolagen.
Vad kommer ni att mäta den här fonden mot?
– Vi har gjort en geografisk och branschmässig riskspridning som liknar globalindex. Ser man på den geografiska fördelningen har vi cirka 60 procent i Nordamerika, 27 procent i Västeuropa och 13 procent i Asien/Australien. Det betyder att vi har aningen undervikt mot Nordamerika och aningen övervikt mot Västeuropa. Branschmässigt är vi mest exponerade mot Finans och Teknik/Kommunikation med 20 procent vardera, därefter Energi/Råvaror och Sällanköpsvaror med 13 procent vardera.
Vilka är era största innehav?
– De tio största innehaven svarar för mellan 8 och 4 procent vardera. Den största posten har vi i Warren Buffetts Berkshire Hathaway som ligger på 8 procent. Buffett är ju känd för att han över en 50-årsperiod genom ränta-på-räntaeffekten genererat över 20 procent i årlig avkastning. Genom det bolaget får vi en exponering mot flera starka varumärken som Kraft Heinz, Coca-Cola och American Express. Ett annat viktigt innehav där vi har 4 procent är italienska Exor som ägs av Fiat-familjen Angelli. Ordförande och vd är Gianni Agnellis barnbarn John Elkann, och bland Exors innehav finns förstås Fiat Chrysler, men också Ferrari och The Economist.
Platsar något av de svenska investmentbolagen i portföljen?
– Ja, vi har ett innehav i Investor som motsvarar 2 procent av portföljen. Vi har ju sedan tidigare ett antal svenska investmentbolag i den svenska investmentbolagsfonden och i ett internationellt perspektiv tycker vi att Investor sticker ut. Wallenberg-familjen har över tid visat sig duktiga på att rekrytera rätt personer till företaget och leverera aktieägarvärde.
Den 9 november vaknade vi upp till en värld där Donald Trump blivit vald till USA:s president. Tror du att det på något sätt kommer att påverka fonden?
– Om man går tillbaka och tittar på vad som hände efter Brexit-omröstningen såg man att det initialt blev en väldig kraftig reaktion på världens börser, men den nedgången hämtades in ganska snabbt. Nu kunde vi se att den negativa reaktionen blev betydligt mindre, så kanske har marknaden börjat lära sig skillnaden på begreppen ”osannolikt” och ”omöjligt”. Vad Trumps presidentskap kommer att betyda på längre sikt är svårt att förutspå, men för oss fanns det i alla fall inga anledningar att agera på utfallet i presidentvalet.
Text: Erik Aronsson
Jörgen Wärmlöv
Förvaltar: Spiltan Globalfond Investmentbolag.
Förvaltat kapital: Cirka 350 miljoner kronor.
Utveckling sedan start (4 oktober 2016): +3,3% per 2016-11-10.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.