Förhandlaren om Ericsson: ”Löst formade fantasier”

Svenska Dagbladets uppgifter är ”med allra största säkerhet inte riktiga”. Det säger Per Norlander, facklig förhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, till Affärsvärlden. ”Det kan pågå en intern kamp om vem som ska få bestämma”.

3000 anställda kan tvingas lämna telekomjätten Ericsson i Sverige. Det skriver Svenska Dagbladet som tagit del av hemliga interna dokument. Besparingen skulle innebära att all tillverkning i Sverige försvinner, men också att tjänstemän och de som jobbar med forskning och utveckling kan drabbas.

Ericsson har på sex år minskat arbetsstyrkan med en fjärdedel, från 20000 anställda till 15000. Och sedan förre vd:n Hans Vestbergs plötsliga avgång den 25 juli i år har stämningen varit spänd på företaget: efterträdaren Jan Frykhammar ses som en kortsiktig lösning.

– Det är ett av Sveriges viktigaste företag, så jag har förstås varit i kontakt med bolaget både i samband med vd:s avgång och efteråt.

Men de uppgifter som framkommer i Svenska Dagbladets artikel ger Per Norlander, koncernfacklig förhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, ger inte mycket för. Enligt Norlander existerar de inte i de pågående förhandlingarna om det kommande sparpaketet.

– I grund och botten sitter vi i förhandlingar som vi inte kommenterar. Det vi kommenterar är det faktum att det dräller ut saker som ser ut som riktiga uppgifter. Men som med allra största säkerhet inte är det. Det görs oerhörda mängder med power point-presentationer som alla ser ut att vara klubbade av styrelsen, men som vanligtvis är ganska löst formade fantasier.

 

LÄS MER: Ericsson lyfter på börsenStockholmsbörsen steg på bred front under tisdagen. Fingerprint ledde på Kina-rykten. Även Ericsson var upp efter uppgifter om nedläggning av produktionen i Sverige.

 

I Svenska Dagbladet är den fantasin ganska detaljerad.

– Det finns ju drag som påminner om ett beslutsunderlag eller en plan eller något, men det här är inget som kommer ur någon förhandling. Det här är nog någon som önskar att det ska gå till på ett sådant här sätt.

Du menar att det rör sig om en medveten läcka?

– Ja, absolut. De här grejerna dräller inte i väg av misstag. Det är absolut någon som sett ett syfte i att skicka ut något som åtminstone ska se trovärdigt ut.

Vilket syfte är det?

– Man kan tänka sig två scenarion, om vi nu bara spekulerar helt fritt. Antingen vill man förstärka budskapet så att det inte går att backa från det. Eller också så vill man blotta det för att få en debatt om förändring. När man jobbar med stora förändringar hemlighetsmakeri i ledningsgrupper är man normalt sett tyst. I ett företag där alla är lojala läcker man inte. När det dyker upp sådana här saker betyder det förmodligen att det någonstans finns en oenighet eller någon slags kamp om vem som ska få bestämma.

– Men vi kan bara spekulera. Det vi dock har sett är att det verkar härröra från en och samma enhet, en av de stora affärsenheterna. Om man ska vara konspirationsteoretiska här kan man säga att alla uppgifter, sanna eller inte, kommer från Business Networks Products.

 

LÄS MER: Uppgifter: Ericsson vill lägga ner tillverkning i SverigeEricsson planerar att stänga all tillverkning i Sverige, ett beslut som skulle innebära att 3|000 anställda mister jobbet, erfar Svenska Dagbladet. “Om uppgifterna stämmer är det ett fruktansvärt slag”, säger Anders Farbe, IF Metalls ordförande.

 

Vilka har de omedelbara konsekvenserna blivit av det här?

– Det mest akuta rör alla de medarbetare eller medlemmar på Ericsson som lider av det här. Det här är det enda det pratas om. Det pratas inte om nya smarta lösningar eller tjänster eller affärsmodeller. Det pratas bara om de här siffrorna. Så kommer det förmodligen vara ett tag framöver. Och det är inte bra.

Hur hanterar du det?

– Jag har sagt att “ni måste lita på oss”. Vi sitter i förhandling och det här är ingen slutgiltig plan. Det är inte alls säkert att det slutar så här.

– Det här är inget som finns på bordet, inget som det finns ett beslutsunderlag för. Utan det här är någon som kanske önskar att det ska bli på det här sättet. Jag är övertygad om att någonstans härinne finns det de som har starka åsikter om var fabriker ska ligga eller var forskning ska göras. Eller vem som ska göra vad. Och sedan så utövar man maktkampen för att få rätt i sak.

Om det skulle bli så som det står i dokumenten, vad skulle det få för konsekvenser?

– Man kan använda så många liknelser: man skjuter sig i foten eller man sågar av sitt eget ben. Men idén vi har försökt förklara både internt och externt är att forskning och utveckling i Sverige är en av hörnstenarna i Ericsson framgångar. Mycket av det man faktiskt tjänar pengar på kommer från ganska så informell innovation i Sverige. Den vill vi inte äventyra och det handlar om forskning och utveckling.

– Men det man inte förstår, det är att kopplingen till fabriker är extremt viktig för den här typen av produkter. Det är elektronik vi pratar om. Extremt avancerad elektronik med stora krav. Det är klimatsäkring, de ska tåla kyla och värme och jordbävningar. Industrialiseringssteget från design till produktion är väldigt känsligt. Gör man rätt där så kommer den att ha hög kvalitet, låg produktionskostnad och kan konkurrera på marknaden. Därför ska forskning och utveckling ligga nära fabriken.

Och inte flyttas till andra länder?

– Nej, och absolut inte till någon annan tidszon med människor som av olika anledningar inte är så lätta att kommunicera med. Då löser man inte de här problemen. Då kan man sätta något i produktion som inte är lika bra.

Men i ett större perspektiv kanske Ericsson ska sluta tillverka hårdvara för att klara en strukturomvandling?

– Jo… det är många som påstår det. Men vi är väldigt långt från punkten där man kan säga att Ericsson inte längre behöver sälja radiohårdvara.

Varför då?

– Den är djupt specialiserad för sin uppgift. Utmaningen med de här produkterna, förutom att de ska sitta i ett utsatt läge fysiskt, är att de ska kunna hantera enorma mängder trafik. Alla de här egenskaperna sitter på något som sitter i en fabriksskorsten eller ute i ljungen. De är så speciella att den egna hårdvaran fortfarande är väldigt, väldigt, viktig. Sedan gör Ericsson färre varianter av hårdvaran och löser mer med mjukvara, det är en annan fråga. Men det är inte så att man kan köpa mobilbasstationer på stan och bara ladda på egen programvara.

Så att outsourca tillverkningen är inget alternativ? Det är bara Ericsson som har rätt kompetens?

– På sikt skulle man kunna bygga den kompetensen någon annanstans, men det är inte så att det automatiskt blir bättre för att man lägger det i ett lågkostnadsland. De bitar vi talar om i Sverige, det rör sig inte om särskilt stor volymproduktion. Utan det är just den här industrialiseringsfasen mellan design och tillverkning som är viktig. Där kostnaden per mantimme inte är den kritiska utan resultatet av processen.

Och hårdvaran är närbesläktad med mjukvaran?

– Ja, absolut. Hårdvaran definieras av mjukvaran.

– Om det som står i Svenska Dagbladet skulle likna slutresultatet skulle det vara väldigt illa för Ericsson i Sverige. Och om inte Ericsson i Sverige är starkt har vi svårt att se att Ericsson skulle kunna konkurrera i framtiden.

 

TEXT: Peter Ottsjö

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG