Ett år efter Martin Armstrongs Big bang-profetia

I dokumentärfilmen The Forecaster förutspår den omstridde ekonomen Martin A. Armstrong att en Sovereign Dept Big Bang skulle inledas den 1 oktober 2015. Ett år har passerat sedan dess, men inte mycket har hänt - än.

Martin Armstrong blev miljonär när han var 16 år, 1965. Pengarna tjänade han på sin samling av ovanliga kanadensiska mynt.

Efter att han gått ut high school, motsvarande svenskt gymnasium, tog han några kurser på Princeton men fick aldrig något college-diplom. På 1970-talet började han arbeta som trader och skrev investerarbrev om råvaror som han skickade ut till investerare via Telex.

Martin Armstrong började undersöka historisk ekonomisk data och reste bland annat till London och gick igenom tidningsavdelningen på Storbritanniens nationalbibliotek: British Library. Med hjälp av den ekonomiska datan utvecklade han ett antal ekonomiska teorier. Den mest kända är den han kallar Economic Confidence Model. Enkelt förklarat utgår den från att ekonomin går i cykler om i genomsnitt 3 141 dagar, drygt åtta och ett halvt år. Enligt hans teori, som grundar sig på talet Pi, finns också längre cykler på 309,6 år och 51,6 år och kortare cykler på bland annat 2,15 år.

Enligt Armstrongs teorier skulle en skuldkris – Sovereign Dept Big Bang som han kallar den – ta sin början den 1 oktober 2015.

Ekonom: Den 1 oktober smäller världsmarknadenDen kända och kontroversiella ekonomen Martin Armstrong förutspår en kraftig prisuppgång för guldet och en ny omfattande finanskris som tar sin början i höst. 

Sovereign Big Band har har han pratat om sedan föreläsningarna på 1980-talet. Datumet för “domedagen” blev extra uppmärksammat i och med dokumentären The Forecaster (2014) som sändes i SVT den 17 augusti i fjol.

Under det år som har passerat sedan 1 oktober 2015 har Stockholmsbörsen stigit med cirka 3 procent medan S&P 500 lyft med cirka 15 procent.

Någon börskrasch från den 1 oktober 2015 har Armstrong däremot inte förutspått. Den kommer först senare, runt november 2017. I stället ska 1 oktober 2015 ses som en kraftig brytpunkt där problemen börjar.

“Vi bör förvänta oss en utbredd ekonomisk spricka när kommuner börjar kollapsa i USA och Europa”, skriver han på sin blogg i maj 2014.

Enligt Armstrongs analys ska stora summor börja flöda ut från obligationer och Europa efter den 1 oktober 2015. Pengarna flyttas till framförallt amerikanska aktier som lyfter mot nya rekordnivåer. De amerikanska börserna eldas även på av att centralbanken Federal Reserve tvingas höja räntan, enligt Armstrong.

– Ju mer Fed höjer räntan desto mer stiger aktiemarknaden. Jag vet att det låter galet, historiskt sett, sade han i en intervju med USA Watchdog våren 2015.

Den stora vinnaren enligt Armstrongs profetia är guldet.

– Kortsiktigt finns det en risk för att priset faller under 1 000 dollar per uns. Vändningen kommer när allt känns rätt. Priset kommer förmodligen att toppa på 5 000 dollar per uns, sade han till USA Watchdog våren 2015.

Guldet nådde sin senaste bottenkänning den 17 december 2015 när priset var nere och vände på cirka 1 046 dollar per uns. I skrivande stund ligger priset på cirka 1 325 dollar, närmare 27 procent över bottennivån i fjol. Armstrong har också vurmat för kontanter – i synnerhet dollar.

År 1999 arresterades Martin Armstrong av FBI misstänkt för att ha genomfört ett Ponzi-bedrägeri under sin tid som vd på finansbolaget Princeton Economics International. Enligt de amerikanska myndigheterna hade Armstrong lurat investerare på en miljard dollar. Han själv har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att han gripits på grund av att han vet för mycket om arbetsmetoderna i “The Club” (som han kallar världens bankjättar) och deras koppling till olika länders regeringar.

Martin Armstrong satt fängslad i sju år för domstolstrots, vilket är amerikanskt rekord i genren. Till sist erkände han sig skyldig till en av åtalspunkterna och fick därefter ett tidsbestämt fängelsestraff på fem år. Martin Armstrong släpptes igen den 2 september 2011. Drygt tre år senare hade dokumentären om honom – The Forecaster – premiär på filmfestivalen i Holland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander