Efter tio år av problem går Black Earth Farming i graven

Ryska Black Earth farming skulle köpa och bruka billig jordbruksmark i Ryssland. Men finanskris, väder, krig och kulturkrockar fick framgångarna att utebli. Nu likvideras bolaget och resterna säljs ut till familjen Kukura, delägare i Lukoil.
Efter tio år av problem går Black Earth Farming i graven - black-earth-farming-gravsten_binary_6832999.jpg

Från det specialchartrade planet kunde de se den svarta jorden där nere. Det som en gång varit Stalins åkrar. Ett spräckligt rutmönster av jättelika monokulturer som skapats genom Sovjetunionens kollektivisering och storskaliga jordbruksprinciper.

– Jag vill att ni tittar ut till vänster, sa grundaren av Black Earth Farming, Michel Orlov. De där fälten bortom skogen äger vi.

Det var en varm sensommardag 2007. Ett tjugotal investerare hade tagit sig till Voronezj 50 mil söder om Moskva för att titta på jordbruk. De flesta representerade pensionsfonder, svenska institutioner och kapitalförvaltare.

Den bördiga marken från Volga i öster till Ukraina i väster – den svarta jorden kallad – hade blivit högintressant för markspekulation. Efter Sovjetunionens sammanbrott hade kolschoserna upplösts och stora markområden lagts i träda. President Jeltsins rådgivare Jegor Gajdar hade till och med ansett att det omoderna ryska jordbruket borde avskaffas och att Ryssland istället skulle importera mat för sina oljeinkomster.

Men ett drygt decennium senare blev det möjligt för utländska bolag att köpa mark i Ryssland och då väcktes istället om förhoppningarna att göra Ryssland till en stor spannmålsexportör, precis som landet varit i början av 1900-talet, före den ryska revolutionen.

Black Earth Farming, BEF, var tidigt ute och köpte mark. Priserna i början var inte högre än 100-300 dollar per hektar – en hundradel av priset på jordbruksmark i Västeuropa. Investerarna lockades med att markpriserna nu skulle stiga och ge snabb värdeökning av bolaget. När marken åter började brukas förväntas ett närmande mot de internationellt rådande priserna på jordbruksmark, skrev Black Earth Farming i sitt prospekt inför börsintroduktionen i december 2007.

Idag tio år senare, är svenskarnas jordbruksäventyr i Ryssland över. Miljard efter miljard plöjdes formligen ner i den svarta myllan, men Black Earth Farming blev ändå aldrig någon vinstmaskin. Bolaget som vid börsintroduktionen värderades till 5,9 miljarder kronor säljs nu till ryska köpare för reapriset 1,5 miljarder. Och jordbruksmarken, de 250 000 hektar som Black Earth Farming köpte för under 300 dollar per hektar fick aldrig det värde som marken i väst har.

– Priset per hektar blir 800 dollar om man inkluderar alla maskiner, byggnader och spannmålslager, säger aktieanalytikern Gustaf Hansson på Pareto.

– Ett pris som jag tror de flesta ändå är nöjda med givet det läge bolaget befinner sig i och ointresset för ryska tillgångar just nu.

Det här är en nedkortad version av reportaget Svart SkördKinneviks jordbruksäventyr i Ryssland är över. Finanskris, väder, krig och kulturkrockar kom emellan. Nu likvideras bolaget och resterna säljs till familjen Kukura, delägare i oljejätten Lukoil., prenumeranter kan läsa det i sin helhet genom att trycka på länken.

 

TEXT: Gunnar Lindstedt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Stock Market
Annons från AMF