Analytiker: Apples nyhet väntas pressa Fingerprint

Under tisdagkvällen lanserade Apple två nya mobiltelefoner, Iphone 8 och Iphone X. Den ökade satsningen på funktioner baserade på ansiktsigenkänning kan innebära problem för sensorbolaget Fingerprint Cards.
Analytiker: Apples nyhet väntas pressa Fingerprint - fingerprint-cards-affarsvarlden-700_binary_6870330.jpg

Under tisdagens lansering släppte Apple två nyheter, Iphone 8 och Iphone X.

På Iphone X har den klassiska hemknappen tagits bort. I stället ska telefonen styras med olika gester – för att komma till hemskärmen används en svepande rörelse upp från botten, till exempel. Den digitala assistenten Siri kan aktiveras antingen med rösten eller ett dubbelklick på strömknappen.

Detta innebär att teknikjätten Apple tar ett steg ifrån den sensorteknik som Fingerprint Cards är verksamma inom.

En analytiker, som vill vara anonym, menar att teknikskiftet kan innebära en ökad risk i Fingerprint Cards.

– Om Apple släpper en Iris-lösning kommer det öka aktiemarknadens tro på att Fingerprints förvärv av Deltaid är bra. Omvänt kommer man bli nervös om Apple lanserar mer ansiktsteknik, skriver analytikern i ett meddelande till Affärsvärlden.

Det är alltså möjligt att Apples nyhet kommer påverka Fingerprints aktiekurs, skriver analytikern.

– Det är dock mindre risk att Apple kommer påverka marknaden för sensorer på kort sikt. Men det kan ändra marknadens syn på vad som kommer hända och huruvida Fingerprint har en bra eller mindre bra position på marknaden.

Håvard Nilsson, analytiker på Carnegie, vill inte kommentera Iphone-släppets eventuella inverkan på Fingerprints aktiekurs. Carnegies riktkurs för aktien ligger på 22 kronor, med tillhörande säljrekommendation.

Carnegie-analytikern menar att Apples nu robusta marknadsandel är betydande för Fingerprints framtid.

– Den avgörande frågan är hur stor marknadsandel Apple tar framöver. Beroende på hur populär den nya telefonen blir kommer Fingerprints försäljning att påverkas, säger han.

Fingerprints andel av sensormarknaden ser dock ut att avta framöver. Många av Fingerprints kinesiska återförsäljare upplever en minskad efterfrågan, vilket har lett till att de har varit försiktiga i sina ordrar från bolaget.

– De vill undvika stora lager som var förra kvartalet, säger Håvard Nilsson.

Daniel Djurberg, Handelsbanken, ställer sig frågande till en eventuell korrelation mellan Fingerprints och Apples aktiekurser.

– Allt korrelerar väl på något sätt, säger han och tillägger:

– Men ja, om Apple helt hoppar av de sorters sensorer som Fingerprint utvecklar, och enbart satsar på till exempel ansiktsigenkänning, så kommer självklart Fingerprints försäljning sjunka. Ett sådant steg från Apple tyder på teknikskifte.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets